Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Εφιάλτης το όνειρο της Ευρώπης για χιλιάδες προσφυγόπουλα

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που μεταναστεύουν, ενώ για πολλά από αυτά έχει χαθεί κάθε ίχνος τους.

Εφιάλτης το όνειρο της Ευρώπης για χιλιάδες προσφυγόπουλα

Ο 13χρονος Σάμουελ Σενάι από την Ερυθραία έφτασε στην Ευρώπη τον περασμένο Μάιο χωρίς την οικογένειά του. Ενώ περνούσε τη Μεσόγειο, είδε να βυθίζεται πίσω του ένα σκάφος και να πνίγονται δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν σαν κι αυτόν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Νοσηλεύτηκε στην Ιταλία σε κατάσταση σοκ αλλά μια εβδομάδα αργότερα το έσκασε για να επιχειρήσει να φτάσει στο Μιλάνο μαζί με έναν άλλο μετανάστη, ο οποίος πλήρωσε κάποιον διακινητή για να τους βοηθήσει. Οταν έφτασε όμως στο Μιλάνο, η αδελφή του μετανάστη τού ζήτησε 250 ευρώ για να τον αφήσει να φύγει. Τελικά, τα χρήματα στάλθηκαν από τον αδελφό του και ο Σάμουελ έφυγε για την Ολλανδία.

«Θα προτιμούσα να είχα πνιγεί από το να έμενα μόνος μου» έλεγε αργότερα ο Σάμουελ. Ο 13χρονος Αφρικανός, ωστόσο, είναι από τους τυχερούς. Γιατί σύμφωνα με την «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», είναι χιλιάδες τα προσφυγόπουλα στην Ευρώπη τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί. Μόνο στο Βέλγιο αναζητούνται 156 παιδιά που εισήλθαν ασυνόδευτα από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ φέτος η Child Focus, η βελγική υπηρεσία για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, έχει εκδώσει amber alert για 90 ανήλικους μετανάστες.

Οι βελγικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι ανήλικοι που βρίσκονται σε «δύσκολες συνθήκες» λαμβάνουν την κατάλληλη αρωγή. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει προσηλωμένο στον εντοπισμό, την καταγραφή και την παροχή αρωγής σε κάθε ασυνόδευτο παιδί» δηλώνει στην εφημερίδα η εκπρόσωπος του υπουργείου Σαρόν Μπεβίς.

Τρύπιο δίχτυ ασφαλείας. Τα στοιχεία από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, δείχνουν ότι το δίχτυ ασφαλείας στην Ευρώπη έχει πολλές τρύπες. Πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα - επισημαίνεται τόσο από κρατικές Αρχές όσο και από ανθρωπιστικές οργανώσεις - κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν θύματα σεξουαλικής ή άλλων ειδών εκμετάλλευσης. Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους επίσης ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορεί να γίνουν στόχος στρατολόγησης από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για κανονικό στρατό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2015 ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση 88.245 ασυνόδευτα παιδιά - το 91% ήταν αγόρια. Ο συνολικός αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών εκτιμάται ότι φτάνει τα 10.000. Τα ίδια στοιχεία λένε ότι το 90% των παιδιών που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει φέτος στην Ιταλία είναι ασυνόδευτα. Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι οι οικογένειες των παιδιών πληρώνουν συχνά εκ των προτέρων τους διακινητές, ενώ πιο φτωχοί μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία δουλεύουν για τους διακινητές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν επίσης ότι ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα τους από την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα μειώνονται και οι ηλικίες. «Το μικρότερο από αυτά τα παιδιά ήταν επτά χρονών» δηλώνει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης. «Πολλά παιδιά από το Αφγανιστάν και τη Συρία είναι συνήθως μεταξύ 8 και 13. Κι αυτό είναι κάτι καινούργιο για μας» προσθέτει.

Ο αδελφός του Σαμουέλ Σενάι, ο Μεντάν Σενάι, ήταν 15 χρονών όταν έφυγε από την Ερυθραία για την Ευρώπη το 2013. Στη Λιβύη έπεσε θύμα κακοποίησης ενώ υποχρεώθηκε να δουλέψει για τον διακινητή του. Ενας άλλος διακινητής τον εγκατέλειψε στο Βέλγιο. Εκεί ο «ανάδοχός» του στο κέντρο φιλοξενίας τον έπεισε να κάνει αίτηση για άσυλο. Τώρα ο Μεντάν προσπαθεί να φέρει στο Βέλγιο τον αδελφό του. Πριν χαθούν τα ίχνη του.

Το καμπανάκι. Η Unicef επισήμαινε σε φετινή της έκθεση τον διαρκή κίνδυνο που διατρέχουν στη Βόρεια Γαλλία να πέσουν τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή να εξαναγκαστούν σε πορνεία. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός σε όλη την Ευρώπη. «Είμαστε πάντα δεύτεροι, βλέπουμε παιδιά τραυματισμένα, πληγωμένα, βιασμένα» λέει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης. «Το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού γι' αυτά τα παιδιά αρχίζει όταν φτάνουν στην Ευρώπη».

Ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ζητήσει άσυλο σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες

Γερμανία 14.440
Ουγγαρία 8.805
Αυστρία 8.275
Νορβηγία 5.050
Ιταλία 4.070
Ολλανδία 3.885
Βρετανία 3.045
Βέλγιο 2.650


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου