Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η θρυλική μάχη του Ρίμινι όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Γερμανούς και δοξάστηκαν από τους συμμάχους


Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 οι Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη του Ρίμινι στη Ιταλία και δοξάστηκαν από τους Συμμάχους για τις ηρωικές μάχες που έδωσαν επί ιταλικού εδάφους επί έντεκα ημέρες.

Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, με διοικητή τον έμπιστο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, συγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή και αποτελείτο από διακεκριμένους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες. Η Ταξιαρχία, περίπου 3.000 άντρες, πήρε μέρος στην εισβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ιταλία , γνωστή ως "Επιχείρηση Ελιά".Στις 11 Αυγούστου 1944 μεταφέρθηκε στο ιταλικό μέτωπο και έφτασε σιδηροδρομικώς στο χωριό Κατόλικα με σκοπό την κατάληψη του Ρίμινι, πόλης ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Γερμανούς, καθώς διέθετε αεροδρόμιο απ'όπου εφοδιάζονταν τα γερμανικά αεροπλάνα.

Οι Γερμανοί, κυρίως Γότθοι, αμύνονταν από την «Γοτθική Αμυντική Γραμμή», που εκτεινόταν από την Πίζα έως το Ρίμινι στις ακτές της Αδριατικής. Σκοπός των Συμμάχων ήταν να σπάσουν την "αμυντική γραμμή" μέσω του Ρίμινι.  Επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων ήταν ο Βρετανός στρατηγός Χάρολντ Αλεξάντερ και των Γερμανικών ο στρατάρχης Άλμπερτ Κέσελρινγκ.

Όταν οι Έλληνες στρατιώτες έφτασαν κοντά στο Ρίμινι δέχθηκαν επίθεση από τους Γερμανούς οι οποίοι προστάτευαν με μανία το αεροδρόμιο. Η 76η Μηχανοκίνητης Στρατιάς της Βέρμαχτ, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Τράουγκοτ Χερ είχε αναλάβει την απόκρουση της συμμαχικής επίθεσης. Οι Έλληνες, υπάγονταν αρχικά στη 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία και στη συνέχεια στην 1η Καναδική Μεραρχία. Σύντομα πέρασαν στην αντεπίθεση και στις 15 Σεπτεμβρίου είχαν καταφέρει να φτάσουν στο αεροδρόμιο, όπου έδωσαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα με τους Γερμανούς. Όπως είχε αναφέρει ο Έλληνας στρατιώτης της 3η Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, Μηνάς Αγγελίδης, "οι δικοί μας είχαν πάρει το ύφος της Αλβανίας, λέγανε Αέρα και περνάγαμε".

Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου οι Έλληνες έκαμψαν την γερμανική αντίσταση και εισήλθαν στο Ρίμινι, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία.  Στις 7:30 π.μ. ο Δήμαρχος του Ρίμινι παρέδωσε άνευ όρων την πόλη δια πρωτοκόλλου στον διοικητή του 2ου Λόχου του 3ου Τάγματος, λοχαγό Μιχαήλ Αποστολάκη.

Η φονική μάχη του Στάλινγκραντ με τους 1,5 εκατ. νεκρούς -Δείτε συγκλονιστικές έγχρωμες φωτογραφίες
Η φονική μάχη του Στάλινγκραντ με τους 1,5 εκατ. νεκρούς -Δείτε συγκλονιστικές έγχρωμες φωτογραφίες
Η μάχη διήρκεσε συνολικά 11 ημέρες και οι Έλληνες μέτρησαν 116 απώλειες. Ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων Χάρολντ Αλεξάντερ εξύμνησε τους Έλληνες για το θάρρος τους. Σε έκθεση του με τον τίτλο «Οι Σύμμαχοι Στρατοί στην Ιταλία από τις 3 Σεπτεμβρίου 1943 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1944» έγραψε για τη δράση της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας:

Στις 20 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πάλη χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίσθηκε το Σαν Φορτουνάτο και στη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες, υπό τη διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουνα ευτυχής, γιατί η επιτυχία αυτή είχε τόσο έγκαιρα λαμπρύνει τα πεπρωμένα της ηρωικής αυτής χώρας, που ήταν η μόνη μαχόμενη σύμμαχος στο πλευρό μας σε στιγμές ζοφερές και γιατί μία νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας.

Στη μάχη του Ρίμινι, οι Έλληνες στρατιώτες έδειξαν για μια ακόμη φορά τη μαχητικότητα με την οποία πολέμησαν  στα βουνά της Αλβανίας κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη από υλικής πλευράς που έγινε ποτέ σε ιταλικό έδαφος, στην οποία πήραν μέρος 1.200.000 άνδρες. Οι σύμμαχοι τίμησαν τη  Γ΄ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, δίνοντας την ονομασία «Ταξιαρχία του Ρίμινι».

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του Μηνά Αγγελίδη, ο οποίος τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας πολεμικού Σταυρού Γ΄τάξεως και με το μετάλιο εξαιρέτων πράξεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου