Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Βρέθηκε η επιστολή που κόστισε στον Γαλιλαίο την κατηγορία της αίρεσης

Σχετική εικόνα

Βρέθηκε η επιστολή που κόστισε στον Γαλιλαίο την κατηγορία για αίρεση.

22 09 2018

Μετάφραση: Γεώργιος Δ. Μυλωνάς

Την είδηση αυτή ανέβασε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Nature, δηλώνοντας ότι η επιστολή ανακαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο (2 Αυγούστου) στο Λονδίνο, σε μια βιβλιοθήκη της Βασιλικής Εταιρείας, από τον ιταλό ιστορικό της επιστήμης Σαλβατόρε Ριτσάρντο, του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο, ο οποίος την μελέτησε μαζί με τον συνάδελφό του από το ίδιο πανεπιστήμιο Φράνκο Τζούντιτσε, και τον Μικέλε Καμερότα, από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι.


Στις επτά σελίδες γραμμένες την 21η  Δεκεμβρίου 1613, ο Γαλιλαίος, ο οποίος υπογράφει με τα αρχικά G.G., ανέλυε σε ένα φίλο τη θεωρία του σχετικά με την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τη θέση της Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία η γη παρέμενε ακίνητη.

"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα ανακαλύψει την επιστολή που όλοι οι μελετητές του Γαλιλαίου πίστευαν πως είχε χαθεί μια για πάντα", δήλωσε ο Ριτσάρντο στο περιοδικό Nature. "Φαίνεται ακόμα πιο απίστευτο - πρόσθεσε – το γεγονός ότι αυτή η επιστολή δεν βρισκόταν σε κάποια σκοτεινή βιβλιοθήκη, αλλά στη βιβλιοθήκη της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών". Ο ίδιος ο Ριτσάρντο, μαζί με τους συναδέλφους του Τζούντιτσε και Καμερότα, ανέλυσαν την επιστολή και την περιέγραψαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Notes and Records της Βασιλικής Εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το περιοδικό Nature, πολλοί μελετητές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, περιμένοντας να διαβάσουν το άρθρο, μόλις δημοσιευτεί. Μόνο ο ιστορικός της επιστήμης Allan Chapman του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας για την ιστορία και την αστρονομία, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του: «πρόκειται για μία ανακάλυψη αποφασιστικής σημασίας - είπε στο Nature - που θα επιτρέψει να γίνουν νέες αναλύσεις σχετικά με αυτή την σημαντική περίοδο». Για αυτή την απευθυνόμενη προς τον Μπενεντέττο Καστέλλι επιστολή, υπάρχουν δύο διαφορετικά αντίγραφα και δύο διαφορετικές εκδοχές. Η μία φυλάσσεται στα Αρχεία του Βατικανού και είναι εκείνη που στις 7 Φεβρουαρίου του 1615 στάλθηκε στην Ιερά Εξέταση, στον Δομινικανό Νικολό Λορίνι. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η πρωτότυπη έκδοση της επιστολής πιστευόταν ότι είχε χαθεί, παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα για το αν οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο Γαλιλαίος ήταν στην πραγματικότητα τόσο σκληροί όσο ισχυριζόταν η Ιερά Εξέταση. Η ανακάλυψη του πρωτοτύπου είναι πλέον σε θέση να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο εδώ και αιώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου