Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η μάχη για την ηγεσία της κεντροαριστεράς αρχίζει

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεντσι
Την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε σήμερα (Κυριακή) ο Ματέο Ρέντσι, ανοίγοντας έτσι την κούρσα των εκλογών, την ώρα που το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας παλεύει με την απειλή της διάσπασης.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα είναι πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, ελπίζοντας ότι έτσι θα επιστρέψει και στην καρέκλα του πρωθυπουργού. 
Η τελική αναμέτρηση με τους πολλούς εχθρούς του προβλέπεται να είναι σκληρή- σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο - καθώς οι αντάρτες εξ αριστερών απειλούν να αποχωρήσουν με πιθανές επιπτώσεις και για την κυβέρνηση και για τον νέο πρωθυπουργό, διάδοχο του Ρέντσι, Πάολο Τζεντιλόνι.
Για όλες τις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στις παραιτήσεις του από κυβέρνηση και κόμμα, ο Ρέντσι στην ομιλία του έδειξε ως υπεύθυνους τους «αντάρτες», κατηγορώντας τους ευθέως ότι εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον του σε κάθε βήμα του στην πρωθυπουργία και ότι προσπάθησαν να τον εκβιάσουν με το επιχείρημα ότι η αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η διάσπαση.  
«Το σχίσμα είναι μια από τις χειρότερες λέξεις. Μόνο μια είναι χειρότερη από αυτήν και αυτή είναι η λέξη ''εκβιασμός''. Είναι απαράδεκτο για ένα κόμμα να μπλοκάρεται από τα τελεσίγραφα μιας μειοψηφικής πτέρυγας», είπε.
"Έχετε το δικαίωμα να μας νικήσετε, αλλά όχι να μας εξαλείψετε. Αυτή είναι η καρδιά της δημοκρατίας"
Το συνέδριο για την εκλογή νέου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος θα γίνει τον Ιούνιο.
Ο Ρέντσι έχει ζητήσει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά αυτή η σκέψη προς το παρόν μπαίνει στην άκρη. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας της, στις αρχές του επόμενου χρόνου.  
Ο Ρέντσι κάλεσε το κόμμα «να προχωρήσει μπροστά ενωμένο», υπογραμμίζοντας ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι στην πλειοψηφία έχουν ζητήσει «με όλη τους την καρδιά» από τους αντάρτες να μείνουν.
Ηδη όμως ο πρώην ΓΓ του κόμματος Λουίτζι Μπερσάνι, που ακόμα έχει σοβαρά ερείσματα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, απέρριψε εμμέσως την έκκληση.
«Βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι οδεύουμε στην καταστροφή, όχι μόνο για το κόμμα αλλά για την Ιταλία», τόνισε. «Δεν λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να διώξουμε τον Ρέντσι, λέμε ότι θέλουμε να καταστεί δυνατή μια συζήτηση για μια επείγουσα αλλαγή κατεύθυνσης».  
Ο Μπερσάνι κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι έχει σηκώσει ένα τείχος γύρω του και εξέφρασε τον φόβο ότι ενόψει του συνεδρίου, οι ανησυχίες της μειοψηφίας «δεν πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση». 

«Ο Ρέντσι επέλεξε τη διάσπαση»

Οι Μικέλε Εμιλιάνο, Ρομπέρτο Σπεράντσα και Ενρίκο Ρόσσι, τρία στελέχη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγόρησαν τον Ρέντσι, πως επέλεξε τη διάσπαση της παράταξης. Η κοινή απάντηση αποτελεί ουσιαστικά, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής δύναμης.
Νωρίτερα, ο Εμιλιάνο είχε ζητήσει από τον Ρέντσι να αναβάλει την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει τονίσει από πριν, πως δεν δέχεται εκβιασμούς. Συνεργάτες του Ρέντσι υπογράμμισαν παράλληλα πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο χρόνος τέλεσης του συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου