Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Οι τετράποδοι φίλοι μας γιορτάζουν όταν δεν τους κακοποιούμε

  

Σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου, το 1931, στη Φλωρεντία, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό γύρω από τα υπό εξαφάνιση ζώα του πλανήτη. Η γιορτή μέσα στα χρόνια διευρύνθηκε και αφορά όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

04.10.2018

Σε κάθε θρησκεία, απεικόνιση της τέχνης αλλά και στην καθημερινότητα τα ζώα πρωταγωνιστούν με κάθε τρόπο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οικόσιτα μας επαναπροσδιορίζουν σε αξίες που πολλές φορές παραλείπουμε. Αφοσίωση, πίστη ανιδιοτελής αγάπη. Οι μαρτυρίες των κατόχων ζώων είναι πάντα οι συγκινητικές εξομολογήσεις για το πόσο άλλαξε τη ζωή τους η συμβίωση με τα ζώα.

Στη χώρα μας, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και η μέχρι πρόσφατα αδιαφορία για τη στείρωση και την περίθαλψή τους  οδήγησαν εκατοντάδες φιλόζωους στα πεζοδρόμια. Έγιναν ακτιβιστές της ασφάλτου ταΐζοντας, φροντίζοντας και περιθάλποντας ανήμπορα ζώα. Σύντομα κατάλαβαν πως ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά. Οι καμπάνιες για την υιοθεσία εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων πληθαίνουν με τα χρόνια αλλά η χώρα μας κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ κακοποιήσεων.

Θλιβερές ελληνικές επιδόσεις

Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εκατοντάδες είναι δυστυχώς τα άτομα που κακοποιούν, βασανίζουν και θανατώνουν ζώα στην Ελλάδα. Περισσότερες από 1.000 δικογραφίες σχηματίζονται κάθε χρόνο για τους παραπάνω λόγους. Κάθε χρόνο οι καταγγελίες στις Αρχές είναι και περισσότερες, όπως διαπιστώνουν αρμόδιοι αστυνομικοί. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι «ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή ζώων τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Οι πολίτες πρέπει να ενθαρρύνονται και να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές.

Οι φίλοι μας, τα ζώα από ένα κείμενο του Ουμπέρτο Έκο

Κανένα ζώο δεν είναι πιο απερίσκεπτο από το λέμμο, κανένα πιο τεμπέλικο από τη γάτα, πιο σαλιάρικο από ένα σκυλί τον Αύγουστο, πιο βρόμικο από το γουρούνι, πιο υστερικό από το άλογο, πιο ηλίθιο από τη νυχτοπεταλούδα, πιο γλοιώδες από το σαλιγκάρι, πιο δηλητηριώδες από την οχιά, λιγότερο ευφάνταστο από το μυρμήγκι και λιγότερο μουσικά δημιουργικό από το αηδόνι. Απλώς θα πρέπει ν’ αγαπούμε -κι αν δεν μπορούμε, τουλάχιστον να σεβόμαστε- αυτά και τα άλλα ζώα γι’ αυτό που είναι. Τα παλιά παραμύθια το παράκαναν με τον κακό λύκο, τα σημερινά το παρακάνουν με τους καλούς λύκους.

Δεν χρειάζεται να σώσουμε τις φάλαινες επειδή είναι καλές, αλλά πρέπει να τις σώσουμε επειδή αποτελούν μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος και συντελούν στην οικολογική ισορροπία. Αντίθετα, τα παιδιά μας εκπαιδεύονται με φάλαινες που μιλούν, λύκους που κατατάσσονται στο τρίτο τάγμα των φραγκισκανών και κυρίως αναρίθμητα αρκουδάκια Teddy.

Τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό στην υγεία

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν και διατηρούν κατοικίδια ζώα; Είναι γεγονός ότι παρά τις υποχρεώσεις, τα έξοδα και τις επιπρόσθετες σκοτούρες που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει τουλάχιστον ένα σκύλο, γάτο ή οποιοδήποτε άλλο ζώο, αυξάνεται συνεχώς. Η αλήθεια είναι ότι σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο, τα κατοικίδια ζώα βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμούν το στρες. Απολαμβάνουν την παρουσία τους, τα καμώματα τους, την παιχνιδιάρικη φύση τους.

Τα κατοικίδια ζώα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στη φύση, στο ανέμελο μέρος του εαυτού τους, σε ένα κόσμο χωρίς χρονικά περιθώρια, χωρίς δάνεια ή υποθήκες, χωρίς τις βαριές ευθύνες και υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής. Έρευνες έδειξαν ότι η στήριξη που είναι σε θέση να προσφέρουν τα αγαπημένα μας οικιακά ζώα σε περιόδους στρες, μπορεί να είναι ισοδύναμη ή ακόμη ισχυρότερη από τη στήριξη που μας προσφέρουν οι φίλοι ή οι σύζυγοι μας.

Ακόμη και στα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα έχουν αξιόλογες θετικές επιδράσεις στον ψυχολογικό τους κόσμο. Η παρουσία ενός οικιακού ζώου, έστω και εάν αυτό είναι ένα ψάρι στο ενυδρείο του, είναι δυνατόν να μειώνει την πίεση σε παιδιά και ενήλικες. Το χάιδεμα ενός σκύλου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της καρδίας στον άνθρωπο αλλά βοηθά επίσης ανάλογα και το ζώο.

Σε έρευνα με ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, αυτοί που κατείχαν σκύλους παρουσίαζαν καλύτερη πρόγνωση, με 6 φορές περισσότερες πιθανότητες για επιβίωση που ξεπερνούσε κατά 1 χρόνο την επιβίωση ανάλογων ασθενών χωρίς σκύλο.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Φωτο: Reuters

Πηγή: Thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου