Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ιταλία: Συνελήφθη ο αριστερός δήμαρχος της «πόλης των μεταναστών»

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλία: Συνελήφθη ο αριστερός δήμαρχος της «πόλης των μεταναστών»
Ντομένικο Λουκάνο, ο συλληφθείς δήμαρχος της καλαβρέζικης κωμόπολης Ριάτσε που είναι το ιταλικό απάγκιο των μεταναστών | REUTERS/Max Rossi/File Photo 

Με τη βοήθεια των κατατρεγμένων ξένων ο Ντομένικο Λουκάνο μεταμόρφωσε την κωμόπολη Ριάτσε της Καλαβρίας σε τόπο ζωντανό, όμως τώρα κατηγορείται για παρατυπίες 

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία έπειτα από τη σύλληψη ενός αριστερού δημάρχου κωμόπολης της Καλαβρίας, στις ακτές του Ιονίου. 

Η εισαγγελία του Λόκρι ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του Ντομένικο Λουκάνο, δημάρχου του Ριάτσε, που ως δήμος πρωτοπορεί στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Ο Λουκάνο συνελήφθη με την υποψία ότι διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση. 

Η εισαγγελία έδωσε εντολή για «κατ’ οίκον περιορισμό» του Λουκάνο, ο οποίος είναι ύποπτος επίσης για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον δήμο του. 

Οπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, το πρόβλημα για τον Λουκάνο ξεκίνησε όταν η νομαρχία της Καλαβρίας, το περασμένο έτος, διέταξε τη διενέργεια ελέγχου από τον οποίο αποκαλύφθηκαν παρατυπίες στη χρήση της κρατικής χρηματοδότησης για τη διαχείριση των μεταναστών. 

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Λουκάνο κατηγορείται ότι διοργάνωσε εικονικούς γάμους ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού του και σε αλλοδαπές προκειμένου αυτές να λάβουν άδεια παραμονής στην Ιταλία. 

Οι δικαστικές αρχές επικαλούνται αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών του δημάρχου, στις οποίες φαίνεται να δρα κατά του ισχύοντος νόμου εν γνώσει του. Σε μία από αυτές τις συνδιαλέξεις προτείνει σε κάποια Νιγηριανή να κάνει έναν εικονικό γάμο. 

Ποιος είναι ο δήμαρχος 

Ο Λουκάνο το 2010 τιμήθηκε με τη διάκριση του τρίτου «καλύτερου δημάρχου στον κόσμο», το 2016 το περιοδικό Fortune τον κατέταξε μεταξύ των «100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο», ενώ ενέπνευσε και ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς όπως και μια τηλεταινία που αναμένεται να προβληθεί αυτή τη σεζόν στην Ιταλία. 

Ο Λουκάνο θεωρείται ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε το Ριάτσε της φτωχής Καλαβρίας, ένα μέρος που οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν μεταναστεύοντας στον πλούσιο ιταλικό βορρά προς εξεύρεση εργασίας. Τα παιδιά των μεταναστών που πήγαν στο Ριάτσε αναζωογόνησαν το σχολείο που δεν είχε πλέον μαθητές. 

Επιχαίρει ο Σαλβίνι 

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, έγραψε με ειρωνεία στο τουίτερ «Ποιος ξέρει τι θα πει τώρα ο Σαβιάνο και όλοι οι ανθρωπιστές που θα ήθελαν να γεμίσουν την Ιταλία με μετανάστες!» 

«Αυταρχικό κράτος» 

Η απάντηση του γνωστού συγγραφέα («Γόμορρα») Ρομπέρτο Σαβιάνο ήταν άμεση: «Αυτή η κυβέρνηση, μέσω αυτής της δικαστικής έρευνας, κάνει την πρώτη ενέργεια για την τελική μετατροπή της Ιταλίας από Δημοκρατία σε αυταρχικό κράτος». 

Αυτό ακριβώς γράφτηκε από τον Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο στο Facebook, σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου, τονίζοντας ότι «οι ενέργειες του Λουκάνο δεν αποσκοπούν ποτέ στο κέρδος, αλλά στην πολιτική ανυπακοή». 

«Δεν ήταν μοντέλο» 

Από πλευράς του, ο Πεντάστερος Λουίτζι Ντι Μάιο, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, δήλωσε ότι «το Ριάτσε δεν ήταν μοντέλο όπως είχε παρουσιαστεί».

Δείτε τις αναρτήσεις & τα βίντεο από το Ριάτσε: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου