Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ένα και επτά, του Τζάνι Ροντάρι

enakaiepta_cover

Πόσες λέξεις σου χρειάζονται για να γράψεις ένα αριστούργημα;

Πόσες λέξεις σου χρειάζονται για να υμνήσεις την ειρήνη, τη φιλία, την ισότητα, την “ομοιότητα”, την αγάπη μετάξυ των λαών της γης;
Πόσες λέξεις, θαρρείτε, σου χρειάζονται για να φτιάξεις μια ιστορία τόσο δυνατή όσο το μεγαλείο που δυνητικά έχει στη φαρέτρα του το ανθρώπινο είδος;

Θα σας πω εγώ αμέσως που ξέρω λίγα αλλά αυτό το ξέρω καλά. Διακόσιες σαράντα εννέα (249). Ναι, τόσες μόνο!
Γιατί ο σοφός “παππούς” παππούς Τζιάνι Ροντάρι που έγραψε αυτό το παραμύθι πριν από 21 χρόνια και το είδες να γίνεται βιβλίο για πρώτη φορά στην Τεργέστη της Ιταλίας, εκτός του ότι συγκλονίζει με την απλότητα του λόγου του, εκτός από την απλότητα των λέξεων και των προτάσεών του (οι δυσκολότερες λέξεις του είναι ο “ελαιοχρωματιστής” και το “εργοστάσιο”), θέλησε μάλλον να μας κάνει ένα σύντομο μάθημα για την άκρατη φλυαρία που τάχα θεωρείται παιδική λογοτεχνία.
Ο Πάολο, ο Ζαν, ο Κουρτ, ο Γιούρι, ο Χου, ο Πάμπλο κι ο Τζιμ. Επτά παιδιά που μιλούν άλλη γλώσσα, οι γονείς τους κάνουν άλλη δουλειά, οι ταινίες που βλέπουν έχουν άλλους υπότιτλους και το δέρμα τους είναι διαφορετικού χρώματος.
Απίστευτη εικονογράφηση από την Βιτόρια Φακίνι που ανεμοσκορπίζει χρώματα, προοπτικές, σκίτσα, σχέδια και μεγέθη και φτιάχνει άλλο ένα “βιβλίο” πλάι στις λέξεις του Τ. Ροντάρι.
“Ηξερα ένα παιδί που ήταν εφτά παιδιά”. Δεν τη χωρά τόση ομορφιά ο νους ώρες ώρες. Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Για πόλεμο, ειρήνη, δικαώματα παιδιών, ισότητα, αλληλεγγύη, φιλία, φυλές του κόσμου, συναισθήματα. Η μισή σχολική χρονιά, κοινώς, περνάει μέσα από αυτό το βιβλίο και τις…249 λέξεις του που φοβάμαι πως μπορεί και να τις μέτρησα λάθος…
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
***
Ο Τζιάνι Ροντάρι γεννήθηκε στην Ομένια, ένα μικρό χωριό της Βόρειας Ιταλίας, κοντά στη λίμνη Ορτά, στις 23 Οκτωβρίου του 1920 και πέθανε στη Ρώμη στις 14 Απριλίου του 1980, σε ηλικία μόλις 60 ετών. Ο πατέρας του ήταν φούρναρης. Πέθανε όμως πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω του τρία μικρά παιδιά (Τσέζαρε, Μάριο και Τζιάνι) να ανατραφούν από τη γυναίκα του. Ο Τζιάνι. τελειώνοντας τη σχολή του Σεβέζο. άρχισε τη σταδιοδρομία του σαν δάσκαλος, σε αγροτικές περιοχές, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμία είχε πάρει αναβολή από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του. Η κακή του όμως οικονομική κατάστασή και ο φασισμός της εποχής στη χώρα τον υποχρέωσαν να ενταχθεί στο φασιστικό κόμμα. Έμεινε εκεί λίγο, καθώς η απώλεια δύο στενών του φίλων και ο εγκλεισμός του αδελφού του σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης τον έκαναν να ενταχθεί τοο 1944 στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.
Αρθρογραφώντας στην Ουνιτά, την εφημερίδα του ΚΚΙ, αρχίζει να γράφει ιστορίες για παιδιά εκδίδοντας παράλληλα το περιοδικό "Πιονέρος" στη Ρώμη. Από το 1952 ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση, πράγμα που εξακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1953 παντρεύεται τη Μαρία Τερέζα Φερέτι με την οποία αποκτούν την Πάολα.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες σε όλόκληρο τον κόσμο και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Θεωρείται από πολλούς σήμερα ως ο σημαντικότερος Ιταλός συγγραφέας.
Τίτλος: Ένα και επτά
Συγγραφέας: Τζιάνι Ροντάρι
Εικονογράφηση: Βιτόρια Φακίνι
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Σελίδες: 28
Μέγεθος: 23,5 Χ 33,5
ISBN: 978-960-7846-98-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου