Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ιταλία: Επιτελικό Κράτος και εσωκομματικές αναταράξεις


Πολιτικά έντονο ήταν το Σαββατοκύριακο για την Ιταλική πολιτική σκηνή, εν μέσω Συνέλευσης Επιτελικού Κράτους (Stati Generali) στη Ρώμη αλλά και εσωκομματικών αναταράξεων.

Χθες, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω έργων στην γραφική Villa Pamphilj της Ρώμης, παρενέβη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία χρησιμοποίησε θετικά λόγια για το πώς έπραξε η κυβέρνηση Κόντε κατά τη διάρκεια της πανδημικής υγειονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε σαφείς οδηγίες για τις προκλήσεις που η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, αναφερόμενη δε χαρακτηριστικά σε:
1) μείωση της γραφειοκρατίας στην δημόσια διοίκηση
2) αποδοτικότητα στις επενδύσεις
3) φορολογική μεταρρύθμιση για μία περιεκτική και δίκαιη οικονομική επανεκκίνηση
4) χαλάρωση των όρων για πιο αποδοτική ανταγωνιστικότητα
5) συγκριτική ανισότητα μεταξύ των Περιφερειών.
Είναι ξεκάθαρο στην πολιτική ηγεσία της Ιταλίας πως ναι μεν τα 172 δισ. ευρώ των Recovery Fund θα είναι η χρυσή ευκαιρία για την αναγέννηση της χώρας, αλλά η διαχείριση αυτών των πόρων θα είναι κάτω από το μικροσκόπιο της Τρόικας.
Να τονίσουμε πως, εν μέσω Διάσκεψης, το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία, μαζί με Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία, υπέγραψε συμβόλαιο με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή μέχρι και 400 εκ. εμβολίων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Ένα πολύ θετικό νέο στη μάχη κατα του Covid-19, με την Ιταλία πρωταγωνίστρια και σε αυτό το μέτωπο.
Σήμερα λοιπόν αναμένονται οι επεμβάσεις του επικεφαλής ειδικού τεχνικού επιτελείου και σχεδιασμού της «επόμενης μέρας», Βιτόριο Κολάο, πρώην ΔΣ της Vodafone και guru των φάσεων Β’ και Γ’ της Ιταλίας, αλλά και αντιπροσωπείες των Συνδικάτων και των τοπικών αρχών των περιφερειών της χώρας.
Το Επιτελικό Κράτος παρουσιάστηκε από πολλούς ως μια βιτρίνα της Κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού Κόντε, στον οποίο άσκησε σφοδρή κριτική η αντιπολίτευση της Δεξιάς, η οποία και μίλησε για «πασαρέλα» του ιδίου. Η κριτική αφορά κυρίως το γεγονός πως μια τέτοια Συνέλευση θα μπορούσε να λάβει χώρα στο Κοινοβούλιο, κάτι που συχνά έχει τονιστεί και από μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας.
Αν και οι κριτικές στο έργο και στις πράξεις του Τζουζέπε Κόντε δεν λείπουν από καμία κατεύθυνση, ο ίδιος δεν φαίνεται να δίνει βάρος στο πολιτικό κόστος των κινήσεών του, τουλάχιστον επίσημα.
Προβληματισμό προκαλεί στα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, Κίνημα 5 Αστέρων και Δημοκρατικό Κόμμα, πρόσφατη στατιστική έρευνα της Ypsos που βλέπει τον πρωθυπουργό Κόντε να είναι δημοφιλής «σαν τον Berlusconi στις χρυσές του στιγμές». Μάλιστα η ίδια έρευνα, παρουσιάζοντας υποθετικά τον κ. Κόντε ως καθοδηγητή του Κινήματος 5 Αστέρων, βλέπει μία πρόθεση ψήφου της τάσης μέχρι και του 30% υπέρ του κόμματος.
Ενώ λοιπόν ο Τζουζέπε Κόντε πριν από λίγες μέρες δήλωνε χαρακτηριστικά πως δεν έχει σκοπό να επενδύσει «ούτε θερμίδα» στη διαδικασία δημιουργίας νέου κόμματος, η έρευνα της Ypsos δείχνει ένα κόμμα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κόντε να φτάνει έως και το 14% του κοινοβουλευτικού συνόλου.
Το αποτέλεσμα της έρευνας προκάλεσε τεράστιο πολιτικό σεισμό, με το Κίνημα των 5 Αστέρων να αναρωτιέται για την μελλοντική ηγεσία του κόμματος και το Δημοκρατικό Κόμμα να προβληματίζεται σε περίπτωση που το σενάριο της στατιστικής έρευνας πραγματοποιηθεί.
Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής
https://www.ert.gr/roi-idiseon/italia-epiteliko-kratos-kai-esokommatikes-anataraxeis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου