Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Βενετία: Άσε το λαβύρινθο να σε παρασύρει

 Βενετία

Ατενίζοντας από το καμπαναριό του San Marco τη Βενετία παρατηρεί κανείς ότι μοιάζει με έναν ατελείωτο λαβύρινθο που σε καλεί να χαθείς στα σοκάκια της που θυμίζουν φιδάκια να ενώνονται. Μπορεί να σε οδηγήσουν σε γραφικά βενετσιάνικα αρχοντικά, μπορεί και σε αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πόλη που σε καλεί να χαθείς περπατώντας.

Ελευθερία Γαλανοπούλου, 1 Νοεμβρίου 2018

Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση

Αφετηρία του περιπάτου είναι η πλατεία του San Marco, το πιο πολυσύχναστο μέρος της Βενετίας, όπου θα ακούσεις κλασσικές μελωδίες από διάφορες ορχήστρες που δεσπόζουν στις καφετέριες και αναβιώνουν την εποχή των δόγηδων. Οφείλεις οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση, στο σύμβολο της Βενετίας εδώ και 300 χρόνια, το περίφημο café Florian, όπου ανάμεσα σε τοιχογραφίες του Michelangelo, ίσως για λίγο αισθανθείς ότι δίπλα σου απολαμβάνει τον καφέ του ο Carlo Goldoni ή ακόμα και ο Καζανόβας. Προχωρώντας θα βρεθείς στη διάσημη γέφυρα των στεναγμών.  Περιτριγυρισμένος από διάφορους πρόσχαρους Ιάπωνες που βγάζουν selfie, εσύ μην ξεχάσεις θαυμάζοντας τη γέφυρα ότι επρόκειτο για φυλακή που συνδέεται με το Palazzo Ducale και η ονομασία της προέρχεται από τους στεναγμούς και τα βασανιστήρια των φυλακισμένων, ιστορική λεπτομέρεια όχι και τόσο ευχάριστη.
  
Πίσω από την πλατεία του San Marco είναι κρυμμένο το θρυλικό Harry’s bar το οποίο μπαίνοντας δίνει την αίσθηση εισόδου σε μουσείο και φημίζεται για το bellini του, ποτό με βάση το prosecco, το οποίο όποιος περάσει από την πλωτή πόλη πρέπει να γευτεί. Το παιχνίδι του λαβύρινθου συνεχίζεται και σε οδηγεί στην Ponte dell’ Academia, το πιο ρομαντικό και εντυπωσιακό σποτ της πόλης. Εδώ ο χρόνος παγώνει ατενίζοντας τον επιβλητικό ναό της Basilica di Santa Maria della Salute, βουτηγμένο στην απόληξη του Grand Canal. Η θέα με τα vaporetti και τις γόνδολες να διασχίζουν το Grand Canal, τα πολύχρωμα palazzo και τους ανθρώπους να προσπερνούν βιαστικά θυμίζει πολιτεία των playmobil, όλα πιο μικρά και εύθραυστα. Ιδανικό μέρος για να σφραγίσουν οι ερωτευμένοι τα συναισθήματά τους με μια κλειδαριά γράφοντας πάνω τα ονόματά τους και δίνοντας  υπόσχεση για παντοτινή αγάπη.
  
Συνεχίζοντας, μπορείς να επιλέξεις μια αξέχαστη βόλτα με γόνδολα όπου ο γονδολιέρης ενώ σε συνοδεύει με διαχρονικά ιταλικά τραγούδια, σε αφήνει να ανακαλύψεις τα μικρά καναλάκια της Γαληνοτάτης, ενώ εσύ χάνεσαι στο παραμύθι της αναγέννησης πιστεύοντας ότι σε κάποια γωνία στέκεται η μορφή του Βιβάλντι. Μέσα από αυτή την αρχοντική περιήγηση κατεβαίνεις στο μυθικό Rialto, την αρχαιότερη γέφυρα του Grand Canal η οποία στεγάζει την μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της πόλης και αποτελεί σημείο συνάντησης για τουρίστες και ντόπιους και το κέντρο της πόλης. 

Πως θα υλοποιήσεις το ταξίδι σου

Η πιο όμορφη εποχή για να δεις τη Βενετία είναι αναμφισβήτητα η περίοδος του καρναβαλιού, μέσα από υπαίθρια δρώμενα, ιπτάμενους ακροβάτες, μασκαράδες και πολυτελή πάρτυ σε ιστορικά palazzo που ζωντανεύουν εικόνες από μια άλλη εποχή.

Αν πάλι το καρναβάλι φαντάζει θορυβώδες, ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος  είναι ιδανικοί μήνες για να επισκεφτείς τη Βενετία. Χωρίς ιδιαίτερο κρύο και αποφορτισμένη από τους γρήγορους ρυθμούς και τη συρροή των τουριστών του καρναβαλιού, η Βενετία μπορεί να σου προσφέρει ηρεμία και ποιότητα ζωής κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Αφού απολαύσεις το βενετσιάνικο ηλιοβασίλεμα έρχεται η ώρα του καθιερωμένου apperitivo το οποίο μπορείς να απολαύσεις σε διάφορα μικρά μαγαζάκια όπως το “Bacarando” ή “Bar Al Campanile”. Όσο κι αν η μόδα του Aperol  Spritz εξαπλώνεται, εδώ θα δοκιμάσεις το αυθεντικό σε  χαμηλές τιμές, συνοδευόμενο συνήθως από τοπικές θαλασσινές σπεσιαλιτέ κατευθείαν από τα νερά της laguna (λιμνοθάλασσα). Για αυτόν που θέλει να δει την πιο ξέφρενη πλευρά της Βενετίας, κατευθυνόμενος προς την περιοχή του Cannaregio, θα συναντήσει ένα μικρό μαγαζί εν ονόματι “Paradiso Perduto” όπου διοργανώνει διάφορες θεματικές βραδιές μέχρι και ελληνικές, και έχει fans από φοιτητές μέχρι υπερήλικες. Εάν επίσης πετύχεις κάποια βραδιά όπερας στο “Teatro La Fenice” αξίζει να ζήσεις αυτή την εμπειρία και να θαυμάσεις παράλληλα το χώρο αυτού του ιστορικού θεάτρου. Πριν αφήσεις πίσω σου τη λαβυρινθούπολη σιγουρέψου ότι απέκτησες μια αυθεντική βενετσιάνικη  μάσκα από τα μικρά διάσπαρτα σε σοκάκια μαγαζάκια,  καθώς και ότι παρακολούθησες τη μοναδική διαδικασία παραγωγής μουράνο.

Η Βενετία είναι η μόνη πόλη που μόνο αν χαθείς θα φτάσεις στον προορισμό σου!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου