Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Άγιος Πέτρος Ρώμης: Η “καρδιά” του Καθολικισμού

Άγιος Πέτρος

Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1624 όταν η Ρώμη πλημμύρισε από κωδωνοκρουσίες. Η αιτία δεν ήταν η εισβολή αλλοφύλων ή πόλεμος, αλλά τα εγκαίνια της μεγαλοπρεπέστερης εκκλησίας του Δυτικού κόσμου και του Καθολικισμού. Ο Άγιος Πέτρος με ύψος 137 μ. ήταν το πλέον το κλέος της Ιταλίας με μερικούς από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες (Μπραμάντε, Ραφαήλ, Τζοκόντο, Μικελάντζελο) να έχουν κοπιάσει για να τον τοιχογραφήσουν και να τον αναστηλώσουν.

Έλλη Ζωγράφου, 19 Νοεμβρίου 2018

Τα πρώτα χρόνια

Η ιστορία της εκκλησίας αρχίζει νωρίς, μόλις το 64 μ.Χ. (ή κατ’ άλλους το 67 μ.Χ.). Στο σημείο εκείνο βρήκε το θάνατο ο Απόστολος Πέτρος σταυρωμένος ανάποδα σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου, καθώς πίστευε πως δεν ήταν άξιος για σταυρικό θάνατο όμοιο με του Ιησού. Ενταφιάστηκε στον Βατικάνειο Λόφο. Εκεί οι πιστοί έστησαν αρχικά μια κόκκινη πέτρα ως τόπο μνήμης και αργότερα ένα μικρό ευκτήριο οίκο. Ο Μ. Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που το 324 μ. Χ. έχτισε μια πεντάκλιτη βασιλική τιμώντας έναν από τους αγαπημένους μαθητές του Χριστού. Σεισμοί, πόλεμοι και λεηλασίες άφηναν συχνά «πληγωμένο» το ναό και αν δεν τον προστάτευαν οι Πάπες τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα…
  
Το θαύμα

 Στις 18 Απριλίου 1506 άρχισε η επέκταση της βασιλικής κατόπιν διαταγής του Πάπα Ιουλίου Β’ και ο οποίος τελικά θάφτηκε εκεί 7 χρόνια αργότερα. Για ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο απαιτούνταν απίστευτα χρηματικά ποσά. Βαριά φορολογία και πώληση συγχωροχάρτων κάλυψαν τα έξοδα. Ο πρώτος αρχιτέκτονας ήταν ο Ντονάτο Μπραμάντε. Η «βασιλεία» του κράτησε έως το θάνατό του το 1514. Τα αρχιτεκτονικά ηνία παρέλαβε ο μαθητής του, Ραφαήλ. Από το 1515 έως το 1546 υπήρξε μια εναλλαγή αρχιτεκτόνων και απόψεων. Το 1547 ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε τον τρούλο (τοποθετήθηκε αργότερα) ενώ το σχέδιο του κυρίως μέρους του ναού ήταν του εκλιπόντος Ραφαήλ. Τα πρώτα σημάδια τελειοποίησης άρχισαν να φαίνονται το 1607, ωστόσο απέμενε αρκετός δρόμος ακόμη έως το 1626, χρονιά που τελικά εγκαινιάστηκε ο Άγιος Πέτρος της Ρώμης.

Τάφος του Αγίου Πέτρου

Το 1950 ο Πάπας Πίος ΧΙΙ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου ενός εκ των δύο πρωτοκορυφαίων Αποστόλων. Για κακή τύχη των αρχαιολόγων το οστεοφυλάκιο βρέθηκε άδειο. Η ανακάλυψη οστών τυλιγμένα σε βαρύτιμο ύφασμα και η ελληνική επιγραφή «Πέτρος Ένι» τρία χρόνια αργότερα δεν άφησαν αμφιβολίες για τον πολύτιμο νεκρό . Οι αλυσίδες με τις οποίες δέθηκε ο Απόστολος Πέτρος όσο ήταν φυλακισμένος φυλάσσονται σε λειψανοθήκη κάτω από την Αγία Τράπεζα της βασιλικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου