Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Kάντο όπως ο Βαρουφάκης; Το καπρίτσιο που κόστισε δισ. στην Ιταλία


Η υποψηφιότητα του έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών στη... Γερμανία για τις ευρωεκλογές, προκαλεί παραλληλισμούς με τους πολυέξοδους λεονταρισμούς των Σαλβίνι και Ντι Μάιο και την ελληνική εμπειρία του 2015. Για «θεαματική στροφή» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ και για την υποψηφιότητα του Βαρουφάκη 

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ενα καπρίτσιο των Ντι Μάιο – Σαλβίνι κόστισε στην Ιταλία δισεκατομμύρια, επισημαίνει η  γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της για την υποχώρηση (τελικά) της Ρώμης μπροστά στις πιέσεις των Βρυξελλών για το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού. 

«Μέχρι πριν από λίγες μέρες οι δυο φωνακλάδες αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουϊτζι ντι Μάιο δήλωναν πως δεν θα υποχωρήσουν ούτε εκατοστό. Και οι Βρυξέλλες; Οι αγορές; Αυτό το καπρίτσιο τους όμως, κόστισε δισεκατομμύρια στην Ιταλία. Ξένοι επενδυτές αποσύρθηκαν και ακόμα και οι μικροεπενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα.»

Τώρα ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο διαπραγματεύονται για πολλοστή φορά για το δημόσιο έλλειμμα. Όλη η προηγούμενη φασαρία ήταν για το τίποτα.»

Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα ψηφίζουν οι Ιταλοί να θυμηθούν πόσο ερασιτεχνικά και επικίνδυνα συμπεριφέρθηκαν αυτοί οι κύριοι και ότι έπαιξαν με το μέλλον της χώρας», σχολιάζει η SZ σε μία αναφορά που δεν μπορεί  παρά να προκαλέσει συνειρμούς με την περίοδο της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» Τσίπρα – Βαρουφάκη κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015. 

Στον γερμανικό Τύπο άλλωστε δεν λείπουν και οι αναφορές στον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών που ανακοίνωσε την κάθοδό του στις προσεχείς ευρωεκλογές, στη Γερμανία, με το κόμμα «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (φωτογραφία). 

«Ένας Έλληνας θέτει υποψηφιότητα στη Γερμανία», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει για το εγχείρημα: 

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να θέσει υποψηφιότητα στη Γερμανία για την Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Σε συγκέντρωση του κόμματος ‘Δημοκρατία στην Ευρώπη’ τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές… Ο Βαρουφάκης δήλωσε πως πληροί τις προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι ο υποψήφιος μιας άλλη χώρας-μέλους της ΕΕ να έχει κατοικία στη Γερμανία. Ο 57χρονος πολιτικός παραιτήθηκε το 2015 μετά από μισό χρόνο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών. Προσπάθησε στην αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους πιστωτές για μια διαγραφή του χρέους και να αποφύγει τις κοινωνικές περικοπές. Ο Βαρουφάκης δήλωσε πως θέλει τους επόμενους μήνες να κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου