Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Σε συνέδριο στη Βενετία το ΕΠΑΛ Τήνου



16 μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ.κ. Γκαβάνη Σοφίας και Αναστασίας Χατζίρη συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό συνέδριο στη Βενετία με θέμα , “Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία:
Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο” – 28 Νοεμβρίου 2019 – 2 Δεκεμβρίου 2019».υπό την αιγίδα της Unesco, μαζί με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΤΑΛΙΑΣ και την ASSOCIATION EUROPEENNE DES ENSEIGNANTS (AEDE).

Στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό συνέδριο συμμετείχαν 140 σχολεία, 2.500 χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά του Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου επέλεξαν ως θέμα:

«Τα Ίχνη του Παρελθόντος , η Δύναμη της Εικόνας Σήμερα».

- υπότιτλος: ενδεικτικές αρχιτεκτονικές και γλυπτικές συνθήκες στην Τήνο με επιρροές από τον Δυτικό πολιτισμό-.

Τα παιδιά παρουσίασαν ένα video art ( θα ακολουθήσει σε επόμενη ανάρτηση), το οποίο προλόγισε η μαθήτρια της Γ’ τάξης Μαρκάκη Παρασκευή . Το video art αναφέρεται στην Τήνο ως εστία του Κυκλαδικού Πολιτισμού, στην Τηνιακή μαρμαροτεχνία, την εποχή της Βενετοκρατίας. Επιχειρήθηκε μέσω του video art να αναζητηθούν ίχνη του παρελθόντος με δυτικές επιρροές , ανακαλύπτοντας ότι η τέχνη της πέτρας και κυρίως του μαρμάρου εξαπλώθηκε σε κάθε είδους δραστηριότητα ανάλογα με τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες (οικόσηµα, εκκλησίες, φεγγίτες, αρχοντικά, περιστεριώνες) κ.α. Επιχειρήθηκαν εικαστικές απόπειρες, installation , αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης στο χώρο, (επαναπροσδιορισμούς χώρων), όπως:

- Φωτογραφική καταγραφή στο νταμάρι της Καρδιανής, της πρώτης ύλης του μαρμάρου, όπου ο χώρος μετατράπηκε σε εικαστικό πεδίο,

- κι από το λατομείο, στο μαρμαράδικο, και από εκεί, στα οικόσημα της Ενετοκρατίας, που άλλοτε κραυγάζουν και άλλοτε στέκονται σιωπηλά, κληρονομιά ευγενών οικογενειών, αρχόντων, Δυτικών Επισκόπων του νησιού.

- Στη συνέχεια οι μαθητές μπήκαν στα μονοπάτια της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, γνώρισαν τη μοναδική λιτότητα του Τηνιακού τοπίου, τις Ανατολικές με τις ∆υτικές τεχνικές που συνυπάρχουν αρμονικά δεμένες μεταξύ τους.

- Τέλος θέλοντας να προστατεύσουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού τους, την ανασυγκρότηση και τη διάσωση των περιστεριώνων, πήγανε ….. νύχτα!!!!!!, εκεί δίπλα στη σχολική τους μονάδα, δημιούργησαν INSTALLATION, χωρικές συνθήκες με συμβολισμούς, αλληλοεπιδραστικές εικόνες που αιχμαλώτισαν στιγμιαία το βλέμμα των περαστικών, πλασματικά όρια, μια συνάρτηση του παλιού με τα νέα μέσα.

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν οι μαθητές/τριες Έλληνες-Ιταλοί να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής αυτής τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε τρεις σπουδαίες πόλεις της Αναγέννησης, τη Βενετία, τη Βερόνα και την Πάντοβα, έκαναν νέους φίλους, όπως τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Κορωπίου, του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κ.α.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι που μας γέμισε εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις, χαμόγελα, γλυκές αναμνήσεις, θύμησες.

- τον Μέγα Χορηγό, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Διαχειριστή της Εταιρείας Αιγέας ΑΜΚΕ.
- τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕ Τήνου
- την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου –Τήνου
- τα Super Markets Σκλαβενίτης
- τον κ. Πέτρο Δελατόλα, μαρμαρογλύπτη
- τον κ. Γιώργο Βίδο , συντηρητή Αρχ/κού Μουσείου Τήνου
- τον κ. Γιάννη Φανερό, ηλεκτρολόγο
- τους μαθητές: Κουσουνάδη Γιάννη, Μπον Σάββα.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ                                      
ΜΑΡΚΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΒΕΛΑ ΑΡΜΕΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΚΟΥΡΤΙ ΑΝΤΡΕΑ
ΛΑΛΑ ΑΝΡΙ
ΠΕΠΑ ΕΝΤΖΙ
ΧΥΣΕΝΙ ΤΖΟΙ
ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΓΙΑΜΠΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΓΚΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΜΕΡΙΑ ΓΙΟΥΛΙΑΝ
ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ ΑΝΝΑ
ΛΑΓΟΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΛΕΚΑΣΙ ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΑΡΑΘΥΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
Γκαβάνη Σοφία 
Αναστασία Χατζίρη
https://www.tinostoday.gr/2019/12/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου