Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

H επανάσταση της σαρδέλας: Το νέο κίνημα που έβγαλε τους Ιταλούς στον δρόμο

ap_19348565110058


Τέσσερις τριαντάρηδες φίλοι από την Μπολόνια έβρισκαν αποκρουστική τη ρητορική και γενικά την όλη παρουσία του Ματέο Σαλβίνι στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.
Ο Ματία Σαντόνι, ο Ρομπέρτο Μορότι, η Τζούλια Τραπολόνι και ο Αντρέα Γκαρέφα, που ήταν παλαιότερα συγκάτοικοι, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν στην ιταλική περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια στις 26 Ιανουαρίου 2020. Η περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, στην οποία ανήκει και η Μπολόνια, αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά προπύργια της Αριστεράς στην Ιταλία, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια που στηρίζουν η Λέγκα και ο Σαλβίνι απειλεί ευθέως τον υποψήφιο που κατεβάζουν οι κεντροαριστερές δυνάμεις.
Οι τέσσερις φίλοι πριν από έναν μήνα συναντήθηκαν για φαγητό και αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να εμποδίσουν την… αρπαγή της περιφέρειας από τη Λέγκα, αλλά παράλληλα να στείλουν και ένα γενικότερο μήνυμα αντίδρασης ενάντια σε όσα λέει και κάνει ο Σαλβίνι. Οι τέσσερις αποφάσισαν να στείλουν ένα μήνυμα μέσω των social media για να συναντηθούν με όσους έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εκείνους. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να οργανώσουν μια συνάντηση τύπου flashmob στην Πιάτσα Ματζόρε, τη μεγαλύτερη πλατεία της Μπολόνια. Η Πιάτσα Ματζόρε γεμίζει όταν βρεθούν σε αυτήν περίπου 6.000 άτομα.
Η ιδέα των τεσσάρων φίλων ήταν να συγκεντρωθούν ξαφνικά 6.000 άνθρωποι στην πλατεία, να γίνει εκεί ένα δρώμενο που να στέλνει το επιθυμητό πολιτικό μήνυμα και το ίδιο γρήγορα η συγκέντρωση να διαλυθεί. Το μήνυμα εστάλη και η συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου. Η ανταπόκριση ήταν ανέλπιστα μεγάλη και στην πλατεία στοιβάχτηκαν τελικά σαν… σαρδέλες περίπου 15.000 άτομα. Το «κίνημα της σαρδέλας» ήταν γεγονός και με τη δύναμη του Διαδικτύου «κοπάδια» του κινήματος κάνουν έκτοτε την εμφάνισή τους σε ολόκληρη την Ιταλία. Στη Μόντενα, στο Παλέρμο και στη Γένοβα εμφανίστηκαν 6.000 «σαρδέλες», ενώ στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου ο αριθμός τους έφτασε τις 25.000, για να γίνουν 40.000 στη Φλωρεντία. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις οι «σαρδέλες» τραγουδούν τον ιταλικό αντιφασιστικό ύμνο «Bella Ciao» και διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ξενοφοβική ρητορική και στη μισαλλοδοξία του Σαλβίνι.
ap_19335639573230
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Οι τέσσερις δημιουργοί του κινήματος δηλώνουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι συγκεντρώσεις να είναι απόλυτα ειρηνικές και να εκφράζουν με δημιουργικότητα τα αιτήματα και τις ιδέες τους, ώστε όχι μόνο να έχουν απήχηση αλλά και να μην δοθεί ευκαιρία στον Σαλβίνι να ισχυριστεί ότι έχει απέναντί του ένα «τσούρμο βίαιους κομμουνιστές». Οι τέσσερις φίλοι υποστηρίζουν ότι δεν ηγούνται του κινήματος, αλλά ότι συμμετέχουν σε αυτό όπως και οι υπόλοιποι. Δηλώνουν, επίσης, ότι δεν έχουν καμία πολιτική βλέψη και ότι δεν επιθυμούν το κίνημα να μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα. Εχουν άλλωστε πολύ νωπή την εμπειρία από την αντίστοιχη κινηματικού αρχικά χαρακτήρα δράση που ανέπτυξε ο Μπέπε Γκρίλο, η έναρξη της οποίας είχε γίνει επίσης στην Πιάτσα Ματζόρε στην Μπολόνια.
Εκείνο το κίνημα μετατράπηκε σε κόμμα και μάλιστα κυβερνών, εν προκειμένω το Κίνημα 5 Αστέρων, και παρά το γεγονός ότι πήρε υψηλά ποσοστά στις εκλογές δεν κατάφερε ποτέ να έχει συνοχή ούτε ως κομματικός οργανισμός ούτε στη στρατηγική του, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα καθοδική πορεία έχοντας απολέσει την υψηλή δημοφιλία στην κοινή γνώμη, η οποία αρχίζει να αγκαλιάζει -όπως φαίνεται- τις «σαρδέλες». Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 40% της ιταλικής κοινής γνώμης θεωρεί ως μεγαλύτερη απειλή για τον Σαλβίνι τις «σαρδέλες» και όχι τα άλλα κόμματα. Ο Σαλβίνι στις επίμονες ερωτήσεις που δέχεται προσπαθεί να δείξει ότι δεν ανησυχεί και απαντά προς το παρόν με ατάκες του στυλ «προτιμώ τις γάτες που όταν πεινούν τρώνε τις σαρδέλες».
Το επόμενο ραντεβού του κινήματος έχει δοθεί για σήμερα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στη Ρώμη, όπου οι διοργανωτές έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να κάνουν την εμφάνισή τους 60.000 «σαρδέλες», νούμερο δηλαδή δέκα φορές υψηλότερο από εκείνο που είχαν στο μυαλό τους οι τέσσερις φίλοι όταν άναψαν το φιτίλι στα social media. Κάποιοι λένε ότι επί της ουσίας στη Ρώμη πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο το πρώτο άτυπο συνέδριο του κινήματος, αλλά οι διοργανωτές απαντούν πως θα πάνε απλά για να πιουν μια μπίρα και να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται κοινές απόψεις σε διάφορα ζητήματα. Οι αναλυτές στην Ιταλία θεωρούν ότι η «μητέρα των μαχών» για τις «σαρδέλες» είναι οι περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια-Ρομάνια. Ο Σαλβίνι έχει υποσχεθεί ότι θα «απελευθερώσει» την Εμίλια-Ρομάνια από την Αριστερά.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση που τελικώς η εκλεκτή του Σαλβίνι δεν καταφέρει να εκλεγεί, εκείνες που θα θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτή την εξέλιξη θα είναι οι «σαρδέλες», εκτοξεύοντας έτσι τις μετοχές τους στο πολιτικό χρηματιστήριο της Ιταλίας. Το τι θα συμβεί μετά, το πόσες θα γίνουν οι «σαρδέλες» και πού θα αποφασίσουν να… κολυμπήσουν κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να γνωρίζει.
ethnos.gr

https://www.cretapost.gr/532346/h-epanastasi-tis-sardelas-to-neo-kinima-pou-evgale-tous-italous-ston-dromo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου