Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ιταλία: Πτώση Σαλβίνι στις δημοσκοπήσεις – Κάτω από το 30% η Λέγκα

Ιταλία: Πτώση Σαλβίνι στις δημοσκοπήσεις – Κάτω από το 30% η Λέγκα

Ιταλία: Πτωτική πορεία ακολουθεί η δημοτικότητα του Ματέο Σαλβίνι για πέμπτη συνεχή εβδομάδα σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιταλικού ινστιτούτου Ixe.

Ιταλία: Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι παραμένει το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις όμως έπεσε κάτω από το 30% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 20,2%. Σύμφωνα με Ιταλούς σχολιαστές το κόμμα του Σαλβίνι παρουσιάζει κάμψη στα ποσοστά του για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, έστω κι αν παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Το κίνημα Πέντε Αστέρων έχει το 16% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας αυξάνει τα ποσοστά του και αγγίζει το 10,5%.
Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει σταθερή με ποσοστό 7%, ενώ το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία», σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξασφαλίζει μόνο το 3,6% της πρόθεσης ψήφου. Τέλος αναφορικά με την αναμέτρηση στις 26 Ιανουαρίου στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια στη Μπολόνια, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Στέφανο Μπονατσίνι, συγκεντρώνει το 47,2% των ψηφοφόρων, ενώ η κύρια αντίπαλός του, η υποψήφια της Λέγκα, Λουτσία Μποργκοντζόνι, λαμβάνει την στήριξη του 40,1% των ερωτηθέντων. salvini

Κινητοποιήσεις για το «Κίνημα της Σαρδέλας» στη Ρώμη που στριμώχνει για τα καλά τον Ματέο Σαλβίνι

Την ίδια ώρα οι «ιταλικές σαρδέλες» (Sardine), δίνουν ραντεβού στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης. Στις προθέσεις των οργανωτών θα πρέπει να είναι η μαζικότερη κινητοποίηση του κινήματος αυτού, το οποίο λέει «όχι» στο λαϊκισμό και στην ακραία όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια απρόβλεπτη κίνηση: η ακροδεξιά οργάνωση Κάζα Πάουντ εξεδήλωσε την πρόθεσή της να πάρει μέρος στην σημερινή κινητοποίηση. Οι υπεύθυνοι των Sardine, όμως, απάντησαν ότι είναι ασύλληπτο, διότι κύριο σημείο αναφοράς τους είναι ο αγώνας κατά του φασισμού. sardeles

Αποστάσεις από Ματέο Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι, που είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος των μελών του κινήματος της Σαρδέλας, κρατά τώρα χαμηλούς τόνους. Στην αρχή προσπάθησε να τους ειρωνευθεί, αλλά κατάλαβε ότι η μέθοδος αυτή δεν αποδίδει. Διαδήλωσαν ειρηνικά από την Μπολόνια μέχρι την Νάπολη, από το Μιλάνο μέχρι την Βενετία. Και η συμμετοχή ήταν πάντα μαζικότερη απ’ ότι στις ομιλίες του Σαλβίνι. Στην αρχή, οι Sardine δημιουργήθηκαν για να τονιστεί ότι η παράδοση αλληλεγγύης της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, δεν μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή περιφερειάρχη της Λέγκα, στην τοπική αναμέτρηση, στο τέλος Ιανουαρίου. Τώρα, στα γκάλοπ, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Στέφανο Μπονατσίνι, δείχνει να προηγείται σημαντικά, στην πρόθεση ψήφου της αντιπάλου του- της Λέγκα- Λουτσία Μποργκοντζόνι. Κύριο θέμα συζήτησης, βέβαια, παραμένει το κατά πόσον το κίνημα αυτό θα μπορέσει να αποκτήσει σταθερό και αυτόνομο χαρακτήρα και να βαρύνει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, στις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου