Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ιταλία: ανακαλύπτοντας τη χώρα με τρένο! (όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ταξίδι με τρένο στη γειτονική χώρα)



ΤΡΑΙΝΟ: Αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείς στην Ιταλία. Ο οικονομικότερος και ο γρηγορότερος. Το ιταλικό σιδηροδρομικό δίκτυο συνδέει σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ιταλίας.
Λειτουργεί σαν ρολόι και συχνά προσφέρει εκπληκτική θέα της εκάστοτε περιοχής. Εάν γνωρίζετε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να το χρησιμοποιήσετε, θα ανακαλύψετε ότι είναι το απόλυτο μέσο μετακίνησης.




Αποτέλεσμα εικόνας για stazione di ferrara


ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ!

Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της ”Trenitalia” η οποία είναι η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία της Ιταλίας. Και της νέας ιδιωτικής εταιρίας υψηλής ταχύτητας ”Italo”. Ρίξτε μια ματιά και στις δύο για να συγκρίνετε τις ημερομηνίες, τις ώρες και τις τιμές. Η Trenitalia περιλαμβάνει όλες τις εθνικές γραμμές εκτός από την γραμμή Circumvesuviana. Η οποία συνδέει τη Νάπολη με το Σορέντο και την Πομπηία. Ενώ σε αντίθεση η Italo πραγματοποιεί δρομολόγια μόνο μεταξύ των μεγάλων πόλεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για stazione di pesaro

Μόλις βρείτε τον προορισμό σας καθώς και τις ημερομηνίες ταξιδιού, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το τρένο που θα επιβιβαστείτε. Τα τρένα “Frecciarossa”, “Frecciargento” και “Frecciabianca” είναι τα ταχύτερα, με ταχύτητες μέχρι 200-250km / ώρα. Το κάθε ένα εξυπηρετεί και διαφορετική περιοχή. 


Για παράδειγμα το ταχύτερο και ποιο σύγχρονο από τα τρία το “Frecciarossa” εξυπηρετεί συνήθως το βόρειο μέρος της χώρας. Έπειτα έχουμε τα ”Intercity”, τα οποία συνδέουν επίσης όλες τις μεγάλες πόλεις, κάνουν όμως περισσότερες στάσεις και είναι πιο αργά. Τέλος τα τοπικά τραίνα (Regional) τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα Regional Veloce και τα Regional. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δρομολόγια αυτά εξυπηρετούνται από την εταιρία ”Trenord” η οποία συνεργάζεται με την ”Trenitalia”. (Κάτι σαν την OlympicAir με την Aegean για να καταλάβετε). Η διαφορές τους είναι ελάχιστες. Απλά κρατήστε ότι τα Regional Veloce κάνουν λιγότερες στάσεις και μέσα έχουν πρίζες να φόρτισης.




ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΟΣΤΗ

Αρχικά μπαίνετε στο site της Trenitalia ή της Italo. Τώρα ας πάρουμε για παράδειγμα ένα δρομολόγιο Μιλάνο – Τορίνο.
  • Τα Frecciarossa ξεκινάνε με ένα κόστος γύρω στα 14,90€ και διαρκεί περίπου 1 ώρα και φτάνει μέχρι και τα 36,00€. (εάν το κλείσετε όταν ανακοινώνονται τα δρομολόγια ίσως βρείτε και κάποια προσφορά με 9,90€. Απλά να θυμάστε ότι τέτοια κόστη είναι μέρος προσφοράς και δεν είναι πάντα διαθέσιμα)
  • Στο Intercity το κόστος του ξεκινάει από 7,90€ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 21,00€. Η διάρκειά του είναι στην 1 ώρα και 52 λεπτά.
  • Τα τοπικά τρένα Regional Veloce και Regional έχουν πάντα σταθερό κόστος. Για το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα πρέπει να πληρώσεις 12,45€ και διαρκεί επίσης 1 ώρα και 52 λεπτά.
*Τα παιδιά κάτω των 15 ετών ταξιδεύουν δωρεάν με την Bimbi Gratis Offer.


ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

Για τα οικονομικά εισιτήρια όπου δεν επιφέρουν αλλαγές, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι που σας επιτρέπει την αλλαγή μόνο μία φορά. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός μιας ώρας μετά την αναχώρησή του τρένου και είναι δωρεάν. Εάν όμως που το εισιτήριο σας είναι με κάποιο Intercity ή γρήγορο ίσως κληθείτε να πληρώσετε διαφορά ναύλου. Σε περίπτωση όμως που έχετε στην κατοχή σας ένα “ευέλικτο” εισιτήριό τότε σας επιτρέπετε να αλλάξετε την κράτησή σας απεριόριστα.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για την έκδοση εισιτηρίων από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στον εκάστοτε σταθμό υπάρχουν δύο μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε.
  1. Τα εισιτήρια για τα τοπικά τρένα, που εκδίδετε από τα μηχανήματα των σταθμών, δεν αναγράφουν πάνω τους την ώρα αναχώρησης. Αυτό γίνεται διότι το κόστος, για τα τοπικά τρένα, είναι σταθερό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όποτε εσείς θέλετε.
  2. Για να γίνουν έγκυρα θα πρέπει να τα επικυρώσετε στα μηχανήματα που υπάρχουν σε δίπλα από κάθε πλατφόρμα αναχώρησης. Σε περίπτωση που δεν το επικυρώσετε ο ελεγκτής έχει το δικαίωμα να σας επιβάλει πρόστιμο.
* Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί εάν εκδώσετε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά. Σε αυτή την περίπτωση, όποια ώρα επιλέξετε να ταξιδέψετε αυτή θα αναγράφεται πάνω στο εισιτήριό σας.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ!


  1. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι κοιτάτε τον πίνακες Αναχωρήσεων και όχι Αφίξεων. Συνήθως ο ένας βρίσκεται δίπλα στον άλλον και δεν θέλουμε να αγχωθείς άδικα.
  2. Μην πανικοβληθείτε όμως εάν, ούτε με τη δεύτερη ματιά, το τρένο σας δεν αναγράφεται στον πίνακα αναχωρήσεων. Στους πίνακες αναγράφουν πάντα το τελικό προορισμό του κάθε τρένου και όχι τον προορισμό που πάτε εσείς.
  3. Τέλος και το σημαντικότερο είναι η πλατφόρμα. Στον σταθμό της Μπολόνια, υπάρχουν δύο πλατφόρμες με τους ίδιους αριθμούς. Η μία πηγαίνει Ανατολικά και η άλλη Δυτικά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναγράφουν πάντα στον πίνακα από ποια από τις δύο πλατφόρμες αναχωρεί το κάθε τρένο. Οπότε εσείς θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε στην σωστή πλατφόρμα πριν επιβιβαστείτε στο τρένο. Αυτό για να μην βρεθείτε προς εκπλήξεως σε άλλο προορισμό. Δείτε τις φωτογραφίες. Αναγράφετε BINARI EST και BINARI OVEST.

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ – DEPOSITO BAGAGLI

Όχι! Αυτά τα υπέροχα γραφεία που σε απαλλάσσουν από όλες τις βαριές αποσκευές σου δεν βρίσκονται μόνο στα αεροδρόμια. Μπορείς να τα βρεις στους περισσότερους μεγάλους και μικρούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Οπότε στην περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε μία πόλη για λίγες ώρες μία είναι η λύση. Μπορείτε να αφήσετε τις αποσκευές σας σε αυτά τα γραφεία και να απολαύσετε τη βόλτα σας χωρίς κανένα περιττό βάρος.

Τα κόστη για την Ιταλία έχουν ως εξής:
  1. KI POINT: Σας προσφέρουν άμεση παράδοση και παραλαβή χωρίς να χάσετε χρόνο περιμένοντας στην ατελείωτη συνήθως ουρά του Baggage point. Το κόστος είναι λίγο τσιμπημένο γιαυτό το λόγο το επιλέγει και λιγότερος κόσμος. Κόστος: 12 ευρώ ανά αποσκευή, ανεξαρτήτως κιλών.
  2. BAGGAGE POINT: Στα Baggage point τα οποία βρίσκονται δίπλα στα Ki poin θα πληρώσετε το μισό αντίτιμο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά. Κόστος: 6 ευρώ ανά αποσκευή, ανεξαρτήτως κιλών.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
  1. Τα παραπάνω κόστη ισχύουν μόνο για 5 ώρες, πάνω από 5 ώρες οι βαλίτσες χρεώνονται 1 ευρώ ανά ώρα.
  2. Από τις 12 ώρες μέχρι το κλείσιμο του γραφείου οι αποσκευές χρεώνονται με 0,50 λεπτά ανά ώρα.
  3. Η λειτουργία του γραφείου είναι μεταξύ 06.00 το πρωί και 23.00 το βράδυ.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ

Τελευταία τιπ από την προσωπική μου εμπειρία στα Ιταλικά τραίνα.
Κατά το 10 ήμερο ταξίδι μου στην Ιταλία με χρήση τρένων έως και δύο σε καθημερινή βάση ανακάλυψα το εξής. Σε όλα τα γρήγορα τρένα συμπεριλαμβανομένου και των intercity θα βρείτε σε κάθε διαδρομή ελεγκτή εισιτηρίων. Όμως, στα τοπικά τρένα οι ελεγκτές είναι ελάχιστοι. Για παράδειγμα στο δικό μου traintrip από τα περίπου 16 τοπικά τρένα που πήρα μόνο στα 2 μπήκε ελεγκτής. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάλετε εισιτήριο. Μην ξεχνάτε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.
Αποτέλεσμα εικόνας για stazione di ancona
Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι το πρόστιμο είναι 1000% πάνω από το αρχικό εισιτήριο. Για παράδειγμα ένα εισιτήριο των 5 ευρώ θα το πληρώσετε 55 ευρώ.



Ένας λοιπόν καλός ελεγκτής που μου εξήγησε τα παραπάνω, με ενημέρωσε για ένα μικρό παραθυράκι.
Σε περίπτωση που δεν έχετε εισιτήριο είτε γιατί δεν προλαβαίνατε να εκδώσετε γιατί το τρένο έφευγε σε 2 λεπτά. Είτε γιατί δεν θέλετε βρε αδελφέ να πληρώσετε 4 ευρώ σε διαδρομή ενός λεπτού από Manarola για Vernazza. Εξάλλου μεταξύ μας τώρα μία στάση είναι την κάνεις και με τα πόδια. Τότε όταν τον δεις να πλησιάζει απλά τον φωνάζεις εσύ και του ζητάς εισιτήριο. Σε αυτή την περίπτωση το εισιτήριο αντί για 4 ευρώ θα σου κοστίζει μόλις 1 ευρώ παραπάνω στα 5. Εάν όμως δεν τον δεις και προλάβει εκείνος και σου το ζητήσει, τότε ετοιμάσου για ένα βαρύ πρόστιμο. 
Αποτέλεσμα εικόνας για stazione di roma termini
Εκτός κι αν πέσεις σε καλό άνθρωπο και σε χρεώσει μόνο τη διαφορά αγοράς εντός τρένου. Αυτό εξαρτάται από τον ελεγκτή, όπως μου εξήγησε.
Στην Ιταλία ξεχάστε τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα. Επιβιβαστείτε σε ένα τραίνο και δείτε όλη τη χώρα με ελάχιστα χρήματα. Κρατήστε το αυτοκίνητο για περιοχές όπως η Τοσκάνη όπου τα τραίνα είναι περιορισμένα και ένα roadtrip εκεί επιβάλεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου