Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019 στις 6 μ.μ. – 9 μ.μ. "Η συνεισφορά της Σικελίας στον Ελληνισμό" (6η συνάντηση του Σεμιναρίου)

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, ουρανός, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες
Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η 5η συνάντηση του Σεμιναρίου, στην αίθουσα 812, ώρα 18.00, στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ, (Ζωγράφου).
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία – Ιστορία & Πολιτισμός» του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας πραγματοποιείται το Σεμινάριο με τίτλο "Η συνεισφορά της Σικελίας στον Ελληνισμό: Λόγος και Τέχνη". Η παρουσίαση ξεκίνησε την Δευτέρα, 4/11/2019 (ώρα 18.00), με διδάσκοντα τον Μετα-Διδακτορικό ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α., Paolo Daniele Scirpo. Τα δίωρα μαθήματα θα συνεχιστούν κάθε Δευτέρα την ίδια ώρα, έως την 16/12/2019.

Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή των φοιτητών στον πνευματικό κόσμο της Σικελίας της οποίας η συνεισφορά εκδηλώνεται αναμφισβήτητα στον Ελληνισμό από τα έργα των συγγραφέων που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στο νησί και από τα μνημεία ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρος που ανεγέρθηκαν στις ελληνικές αποικίες. Η ύπαρξη των Σικελιωτών μέσω του Λόγου και της Τέχνης στο Πανελλήνιο δεν αποτέλεσε απλά μια περιφερειακή μορφή του Ελληνικού πνεύματος αλλά μια πολιτισμική γέφυρα με την ιταλική χερσόνησο και τον ρωμαϊκό κόσμο. Στοιχεία της ιδίας εθνογένεσης της Ρώμης αναγνωρίζονται στην Σικελιωτική ιστοριογραφία ενώ αντιθέτως, οι αυτόχθονες λαοί που κατοικούσαν στο νησί, εκμεταλλευόμενοι την καταγωγή τους, κατά την Ρωμαιοκρατία, προσπάθησαν να μετριάσουν την ξένη κυριαρχία και να ενταχθούν εντελώς στον νέο καθεστώς, κράμα ελληνικού πνεύματος και ρωμαϊκού δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου