Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα των Χριστουγέννων

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Σάντρο Μποντιτσέλι, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, Λορέντζο Κόστα

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα των

Η Γέννηση με την εικόνα του Θείου Βρέφους, την Προσκύνηση των Μάγων και των Ποιμένων, που επί της ουσίας συνοψίζει το Θαύμα των Χριστουγέννων, απασχόλησε έντονα ως θεματική τους μεγάλους ζωγράφους.

25/12/2019 

Σάντρο Μποντιτσέλι «Η προσκύνηση των Μάγων, 1475 περ.

Σάντρο Μποντιτσέλι «Η...
DEA / G. NIMATALLAH VIA GETTY IMAGES

Ανεξαρτήτως τεχνοτροπίας, σχολής και περιόδου, η κατάνυξη που περιβάλλει τον ερχομό του Θεανθρώπου είναι πανταχού παρούσα και κάθε έργο -περίτεχνο ή «απλό» στη σύνθεση του- γίνεται μήνυμα ελπίδας για μια νέα αρχή. Άλλωστε, η δύναμη της μεγάλης τέχνης είναι αφοπλιστική, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και δόγματος.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Η προσκύνηση των Μάγων», 1470 περ.

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα τωνPACIFIC PRESS VIA GETTY IMAGES

Ο ημιτελής πίνακας φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1481 και 1482, στην αρχή της καριέρας του κορυφαίου καλλιτέχνη. Περνώντας διαδοχικά από τις συλλογές των Μεδίκων, ο πίνακας του Λεονάρντο κατέληξε το 1670 στην Πινακοθήκη Ουφίτσι όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Οι λόγοι της μη ολοκλήρωσής του δεν είναι σαφείς. Ίσως αποφάσισε να αφήσει την Φλωρεντία ή οι εργοδότες του δεν συμφωνούσαν με τις μεθόδους και τις πρακτικές του, ή ενδεχομένως διαφώνησε με τους μοναχούς που του παρήγγειλαν το έργο, ακόμη και εξοργίστηκε με τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας.

Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα «Γέννηση», μεταξύ 1470 και 1475 (ή περί το 1485)

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα των
PRINT COLLECTOR VIA GETTY IMAGES

Ο Ιταλός ζωγράφος της πρώιμης Αναγέννησης (1412 - 1492) ήταν επίσης γνωστός στους συγχρόνους του ως μαθηματικός και γεωμέτρης. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από την ηπιότητα των χρωμάτων και τις γεωμετρικές φόρμες. Ο πίνακας βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Λορέντζο Κόστα «Αγία Οικογένεια», 1490

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα των
CHRISTOPHEL FINE ART VIA GETTY IMAGES

Ο Λορέντζο Κόστα (1460 - 1535) ήταν Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης. Ο υπέροχος στην απλότητα του αυτός πίνακας -με τους λόφους της Σιένας στο βάθος- βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών, στη Γαλλία.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος «Η προσκύνηση των ποιμένων», 1612 - 1614

«Γέννηση»: Δέκα κορυφαίοι ζωγράφοι απεικονίζουν το Θαύμα των
DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY VIA GETTY IMAGES

Θεωρείται ένα από τα τελευταία έργα του Ελ Γκρέκο (προοριζόταν για τον οικογενειακό του τάφο στη μοναστηριακή εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο). Ο Θεοτοκόπουλος πέθανε στις 7 Απριλίου 1614. Το αριστουργηματικό έργο βρίσκεται στο Μουσείο του Πράδο, στη Μαδρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου