Κυριακή 3 Μαΐου 2015

O Πύργος της Πίζας

Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (ιταλικά:Torre pendente di Pisa) ή απλά ο Πύργος της Πίζας (Torre di Pisa) είναι το λεγόμενο ιταλικά «καμπανίλε» (καμπαναριό), ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας.
Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.

Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές Αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου. Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου ν΄ αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να "ψηλώσει" το μνημείο κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι υπεύθυνοι του μνημείου στην ετήσια αναφορά που παρέδωσαν στη δημοσιότητα το 2013, αναφέρουν ότι τα πολυετή έργα στήριξης είχαν ως αποτέλεσμα ο Πύργος να σταθεροποιηθεί, αλλά και να χάσει μερικά εκατοστά κλίσης. Ο υπεύθυνος μηχανικός Τζιουζέπε Μπεντιβόλιο δήλωσε ότι η κλίση προς τον Νότο έχει αρχίσει να περιορίζεται. «Ο Πύργος κινείται. Ευθυγραμμίζεται προς τον Βορρά. Από το 2001 μέχρι το 2013 ίσιωσε 2,5 εκατοστά. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο», είπε.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ίδιος μαζί με ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, ο Πύργος θα συνεχίσει να «ισιώνει» για μερικά ακόμα χιλιοστά μέχρι τελικά να αρχίσει και πάλι να γέρνει, αλλά με αργό ρυθμό.
Ο Μπεντιβόλιο δεν αποκλείει «τουλάχιστον θεωρητικά», ο Πύργος κάποτε να ισιώσει τελείως, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλής για τα επόμενα 200-300 χρόνια.
Πάντως ο δήμαρχος της Πίζας, Μάρκο Φιλιπέσι, δεν θέλει ούτε να ακούσει για ευθυγράμμιση: «Οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι από τα έργα που έγιναν, αλλά δεν επιθυμούν να δουν τον Πύργο όρθιο».
Και είναι λογικό, δεδομένου ότι 6 εκατομμύρια τουρίστες σπεύδουν στην Πίζα για να θαυμάσουν τον πύργο και… την κλίση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου