Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΑΙΟΛΙΑ ΝΗΣΙΑ: Εσείς γνωρίζετε τα 7 μικρά διαμάντια της Ιταλίας ; (PHOTOS)

lipari2
Επτά μικρές κουκκίδες στο Τυρρηνικό πέλαγος, τα Αιόλια νησιά, βόρεια της Σικελίας, «εισβάλλουν» αποφασιστικά στην ατζέντα μας με όπλα τους την ηφαιστειακή ομορφιά και τις ονειρεμένες ακρογιαλιές.

Σε απόσταση δύο ωρών βόρεια της Σικελίας, τα Αιόλια νησιά στολίζουν την Τυρρηνική θάλασσα. Το όνομά τους, εμπνευσμένο από τον αρχαίο θεό των Ανέμων, μας συνεπαίρνει και μας μεταφέρει σε μια αλλοτινή εποχή. Τότε που ο θαλασσοδαρμένος Οδυσσέας «πάλευε» με τον ασκό του Αιόλου, προκειμένου να φτάσει στην πολυαγαπημένη του Ιθάκη. Με ιστορία 6.000 χρόνων στην πλάτη τους, το Lipari, το Filicudi, το Alicudi, η Salina, το Vulcano, το Stromboli και η Panarea δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα το φυσικό κάλλος των πιο γνωστών τουριστικών προορισμών. Αγαπημένα του jet set (κυρίως του ιταλικού), έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αγνή ομορφιά και τον ιδιόμορφο χαρακτήρα τους χάρη στις ηφαιστειακές… καταβολές τους. Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λευκή ή μαύρη άμμο, κρυστάλλινα νερά, καταπράσινες εκτάσεις και πολύχρωμα λουλούδια είναι ενδεικτικές εικόνες που σίγουρα θα πάρετε μαζί σας αν βρεθείτε εδώ.
Lipari
Το μεγαλύτερο εκ των επτά «παιδιών» του Αιόλου, και συγκεκριμένα η πρωτεύουσά τους, θα γίνει το ορμητήριό σας για κάθε εξερεύνηση. Χάρη στην πληθώρα των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και καλύπτουν κάθε απαίτηση, ενώ η ευρεία γκάμα σε αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους καθιστά την περιοχή και πολιτιστικό επίκεντρο.
lipari1

Επισκεφθείτε το Αιολικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο La Rocca del Castello, για να αντλήσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του τόπου, και οπωσδήποτε το Κάστρο, τα αρχαία λουτρά San Caloger και τον παλιό Καθεδρικό. Κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά της φημισμένης παραλίας Αcquacalda (στο βόρειο τμήμα του νησιού) και, φυσικά, ανταποκριθείτε στα καλέσματα της ντόπιας γαστρονομίας. Παραδοσιακά πιάτα και φρέσκα ψάρια εξαιρετικής ποιότητας σερβίρονται στα μικρά εστιατόρια έξω από το κέντρο της πόλης. Όσο για τη νυχτερινή ζωή, τα ηνία της διασκέδασης παίρνει η Marina Corta, όπου τα μπαράκια διαδέχονται το ένα το άλλο, προσφέροντας δροσιστικά cocktails με φόντο πολυτελή σκάφη.
lipari10
Η παραλία στο Lipari με τα καταγάλανα νερά

Filicudi και Alicudi

lipari4

Πέτρινο μονοπάτι στο Alicudi.


Το φυσικό κάλλος των νησιών Filicudi και Alicudi γαληνεύει ακόμα και τα πιο ταραγμένα πνεύματα! Λιλιπούτεια και με μικρή τουριστική ανάπτυξη, έχουν κατορθώσει να ταξιδέψουν τη φήμη τους χάρη στα κρυστάλλινα, διαυγή νερά και τις απομονωμένες παραλίες τους. 
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ήρεμα στο Alicudi. Επειδή στην ουσία πρόκειται για έναν ηφαιστειακό βράχο, καταμεσής της θάλασσας, οι κάτοικοι είναι μόλις 100 και οι στιγμές χαλάρωσης μακριά από τη βοή της πόλης και κάθε ανεπιθύμητο «εισβολέα» δεδομένες.
Salina
Γνωστή και ως το «πράσινο στολίδι» του αρχιπελάγους, η Salina, που οφείλει το όνομά της στην παραγωγή αλατιού (sea salt), διαθέτει τις περισσότερες κατάφυτες εκτάσεις και τα πιο εύφορα εδάφη, ενώ περηφανεύεται για το ντόπιο, λευκό, γλυκό κρασί Malvasia και την κάππαρή της.
lipari5
Παραδοσιακές βάρκες στη Salina.
Τα τρία χωριά Santa Marina, Leni και Malfa συνδέονται μεταξύ τους με ένα αξιόλογο οδικό δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Λευκά, νησιωτικά ισόγεια σπιτάκια με μεγάλες βεράντες και κιόσκια συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό σε ολόκληρο το νησί. Εδώ, η ευρύτερη περιοχή των δύο αρχαίων ηφαιστείων, των Monte dei Porri, στα δυτικά, και Fossa delle Felci, στα ανατολικά, προστατεύεται, καθώς τα απότομα τείχη του Κάστρου Pizzo del Corvo αποτελούν καταφύγιο για κοπάδια του σπάνιου γερακιού με το όνομα «Ελεονώρα», που κάθε χρόνο αποδημούν από τη Μαδαγασκάρη. Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας προς τον τόπο κατοικίας τους από το ιερό Madonna del Terzito, μεταξύ των κοιλάδων των δύο ηφαιστείων, στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού, και στη συνέχεια επισκεφθείτε την παραλία Pollara προς το ανατολικό τμήμα της Salina∙ θα εκστασιαστείτε από το θέαμα!

lipari6

Η μαύρη άμμος σε αντίθεση με το γαλανό της θάλασσας δημιουργεί ένα μαγευτικό σκηνικό, ενώ η πετρώδης λωρίδα γης Perciato di Pollara, προέκταση της στεριάς, σχηματίζει μια φυσική σπηλιά που κόβει την ανάσα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, άλλωστε, που το συγκεκριμένο σκηνικό αποτέλεσε φυσικό background για την ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Massimo Troisi «Il Postino». 
Vulcano
Αφιερωμένο στον Vulcan, θεό της φωτιάς και των σιδηρουργών κατά τους Ρωμαίους, το ομώνυμο νησί περιβάλλεται από έναν «ιστό» θείου, που εκλύεται από τον ενεργό κρατήρα Gran Cratere. Από το λιμάνι Porto di Levante, μοναδικό σημείο πρόσβασης στο Vulcano, σκαρφαλώστε στις πλαγιές του ηφαιστείου και αγναντέψτε το βαθύ μπλε της Τυρρηνικής θάλασσας. 
Stromboli 
Επόμενος σταθμός σας το Stromboli, εξουσιασμένο από το επί 2.000 χρόνια ενεργό ηφαίστειό του. Γνωστό και ως «ο παλαιότερος φάρος της Μεσογείου», δεν σταματά να… βρυχάται, αναστατώνοντας τους κατοίκους κάθε 15 με 20 λεπτά! Κατά την ανάβασή σας στην κορυφή του κρατήρα, θα βρεθείτε μπροστά σε μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα: κομμάτια πέτρας και μάγμα, αναμειγμένα με ξεραμένη λάβα, δημιουργούν πύρινα ποτάμια κατρακυλώντας στις πλαγιές του.
lipari3
Το επιβλητικό νησάκι Stroboli με το ενεργό ηφαίστειο στην κορυφή του.
Λάβετε μέρος σε μια από τις εκδρομές που οργανώνονται καθημερινά για την προσέγγιση του ηφαιστείου, κατά προτίμηση βράδυ, καθώς οι εκρήξεις στο σκοτάδι δημιουργούν μια όαση φωτός εν είδει πυροτεχνήματος. Αυτή η μαγευτική εικόνα, όπου το ηφαιστειακό τοπίο και το μεγαλείο της φύσης γίνονται ένα, αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό του παράνομου και θυελλώδη έρωτα του Roberto Rossellini και της Ingrid Bergman, κατά τα γυρίσματα της ταινίας με τον τίτλο «Stromboli»! Αποχωριστείτε τις «φλογερές» αυτές εικόνες και κατευθυνθείτε προς το San Vincenzo, το μεγαλύτερο χωριό στο ανατολικό τμήμα του νησιού, πλημμυρισμένο από πάλλευκα σπιτάκια, μικρά γραφικά σοκάκια και μπουκαμβίλιες. Κάνοντας μια βόλτα ως τη βόρεια ακτογραμμή, θα συναντήσετε τους οικισμούς Ficogrande και Piscita. Σας προτείνουμε να γευματίσετε στα οικογενειακά εστιατόρια ή να ενδώσετε στα δροσερά χάδια των παραλιών τους.
lipari9
Πάλλευκο σοκάκι στην Panarea.
Γνωστή και ως «το St. Tropez της νότιας Ιταλίας», η μικροσκοπική Panarea αποτελεί τον προορισμό του διεθνούς jet set. Πολλά σκάφη αγκυροβολούν στο λιμάνι του San Pietro, έναν τόπο με σπίτια σε εκθαμβωτικό άσπρο χρώμα και κήπους γεμάτους γιασεμιά και ιβίσκους. Στέκι, πλέον, της καλλιτεχνικής ελίτ του Μιλάνου, η Panarea έχει ανέβει χάρη στους γραφικούς ορμίσκους της, τα καθαρά νερά, αλλά κυρίως τη νυχτερινή ζωή της. 
Το καλοκαίρι το μικρό νησί δέχεται επιδρομή από τουρίστες και είναι πολύ πιθανό να μη βρείτε μέρος να μείνετε αν δεν έχετε φροντίσει αρκετό καιρό πριν. Ωστόσο, η φιλοξενία των κατοίκων θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
lipari8
Ανεπιφύλακτα, τα Αιόλια νησιά στο σύνολό τους αποτελούν προορισμό που συνδυάζει τα πάντα: πολιτιστική κληρονομιά, καταπράσινες εκτάσεις, καθάριες θάλασσες και έντονο nightlife. Μην το σκέφτεστε, λοιπόν, ετοιμάστε βαλίτσες και ζήστε εκ των έσω τις διακοπές σας με ταμπεραμέντο… ιταλικό!
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου