Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ιταλικές και γερμανικές τράπεζες οι αδύναμοι «κρίκοι» στα stress tests

Το Ιταλικό αλλά και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται ότι θα προκαλέσουν αρκετούς πονοκεφάλους στην ΕΚΤ, καθώς όλα υποδεικνύουν ότι οι επιδόσεις τους στα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται την Παρασκευή, δεν θα είναι και τόσο θετικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζες ιταλιας

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τόσο του Bloomberg όσο και του Reuters, αλλά και εκθέσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων όπως η Credit Suisse, εκ των 51 τραπεζών που θα υποστούν τα τεστ της ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα ποσοστό που αγγίζει το 25% να μην κατορθώσει να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια προκειμένου να «αντέξει» ορισμένα σκληρά σοκ.
Σε ανάλυσή του το Bloomberg επικεντρώνεται στο γνωστό πρόβλημα που λέγεται ιταλικές τράπεζες, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζοντας ότι τα τεράστια προβλήματά τους μπορούν να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και να οδηγήσουν σε αναταραχή τα ομόλογα όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στις αγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα stress tests δεν συμμετέχουν τραπεζικοί όμιλοι από Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρο.
Παρά ταύτα τα αποτελέσματα των stress tests εάν δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση την πολιτική στήριξης που ασκεί η ΕΚΤ και ως εκ τούτου αυτό θα επηρεάσει, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και τις ελληνικές τράπεζες.
Από την πλευρά της η Credit Suisse εκτιμά ότι το 25% των 51 τραπεζών που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ δεν θα κατορθώσουν να «περάσουν» το ακραίο σενάριο, συμπεριλαμβάνοντας και τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank. Η εκτίμηση της Credit Suisse καταφθάνει σε μία περίοδο όπου οι δύο γερμανικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει ιδιαίτερα αρνητικά μεγέθη β' τριμήνου, με τα κέρδη της Deutsche Bank να «ισοπεδώνονται» καθώς σημείωσαν πτώση που έφθασε το 99%!
Σίγουρο «θύμα» των stress tests θεωρείται η Monte dei Paschi di Siena, ο προβληματικός ιταλικός όμιλος, ο οποίος μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των «συστημικών» τραπεζών της Ευρωζώνης αλλά η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές -και φυσικά δυσάρεστες – αντιδράσεις.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο η UniCredit -η μοναδική ιταλική τράπεζα που έχει χαρακτηριστεί ως συστημική – θα κατορθώσει να «αντέξει» το σκληρό σενάριο της ΕΚΤ, με τη Credit Suisse να εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί νέα κεφάλαια το ύψος των οποίων ενδέχεται να φθάσει στα εννέα δισ. ευρώ. Εν συνόλω οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περί των 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και να καταστούν βιώσιμες.
Σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι άλλο από τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να έχει κρούσει αρκετές φορές των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει περιορισμός τους οι δυσχερείς συνέπειες θα πλήξουν όχι μόνο τις ίδιες τις τράπεζες αλλά το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μάλιστα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Ντράγκι, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εκτίμησε ακόμη ότι η σύσταση ενός κρατικού φορέα θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης για την διαχείριση των "κόκκινων δανείων" που κατέχουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, είπε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του καθώς και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θέτει υπό εξέταση συνολικά 107 τράπεζες, αλλά θα ανακοινώσει την Παρασκευή στις 23.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τις 51 εξ αυτών, ενώ τη διεξαγωγή των stress tests έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου