Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Συνταξιοδοτικά ταμεία δεσμεύονται να στηρίξουν τη διάσωση των τραπεζών

Ιταλία: Συνταξιοδοτικά ταμεία δεσμεύονται να στηρίξουν τη διάσωση των τραπεζών

Εξειδικευμένα ιταλικά συνταξιοδοτικά ταμεία αποδέχθηκαν την πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης να επενδύσουν στα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών της χώρας, ενώ η Ρώμη προσπαθεί να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για την τράπεζα Monte dei Paschi εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests.

Για την τράπεζα της Τοσκάνης, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να διαπιστωθεί κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργά την Παρασκευή.

Με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές, η Ιταλία επιδιώκει να βρει τρόπους στήριξης των τραπεζών της, χωρίς να παραβιάζει τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια, οι οποίοι θα απαιτούσαν την επιβολή ζημιών στους επενδυτές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ένωση των εξειδικευμένων συνταξιοδοτικών ταμείων (AdEPP) ανακοίνωσε χθες ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη στήριξη ενός νέου τραπεζικού ταμείου, που ονομάζεται Atlante 2. Κάθε συνταξιοδοτικό ταμείο πρέπει να εγκρίνει την επένδυση. 

Ο πρόεδρος της AdEPP δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τα μέλη της να επενδύσουν στο Atlante, το οποίο συνεργάζεται με τη Monte dei Paschi για την πώληση κόκκινων δανείων, ύψους 10 δισ. ευρώ. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η Ρώμη ζήτησε μία επένδυση 500 εκατ. ευρώ.

Το Atlante, που δημιουργήθηκε βιαστικά τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει τις ασθενέστερες ιταλικές τράπεζες, έχει χρησιμοποιήσει πάνω από το 50% του αρχικού κεφαλαίου του, ύψους 4,25 δισ. ευρώ, για την ανάληψη του ελέγχου δύο προβληματικών περιφερειακών τραπεζών. Η πηγή δήλωσε ότι το νέο ταμείο θα επενδύσει μόνο στην αγορά κόκκινων δανείων και όχι στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών. 

Τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανέρχονται συνολικά σε 360 δις ευρώ, μετά από μία τριετή ύφεση, και έχουν γίνει εστία ανησυχίας των επενδυτών για αυτές, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις μετοχές τους. Πηγές δήλωναν ότι η ιταλική κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti είναι επίσης έτοιμη να διαθέσει έως 500 εκατ. ευρώ για το νέο ταμείο Atlante. Ένα αντίστοιχο ποσό θα διαθέσει η SGA, ένας άλλος κρατικά ελεγχόμενος φορέας.

Για να συμμορφωθεί με το αίτημα της ΕΚΤ να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, η τράπεζα υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νεοσυσταθέν τραπεζικό ταμείο Atlante, πρόκειται να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος που αποσκοπεί στη μόχλευση κατά πέντε φορές των υπολοίπων κεφαλαίων, ύψους 1,75 δις ευρώ, του Ταμείου, δήλωσαν πηγές. 

Το Atlante είναι έτοιμο να αγοράσει τα δάνεια σε τιμή υψηλότερη από αυτή που θα προσέφεραν επενδυτές ειδικευμένοι στα κόκκινα δάνεια, αλλά πάλι κάτω από την καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου, δημιουργώντας έτσι κεφαλαιακό έλλειμμα και αναγκάζοντας την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το Atlante θα αγοράσει πιθανόν τα δάνεια στο 30-32% της ονομαστικής αξίας τους έναντι του 37% που τα έχει αποτιμήσει η τράπεζα στα βιβλία της.

Η Monte dei Paschi πιθανόν να δυσκολευθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της σε μία περίοδο που τα κέρδη του κλάδου συνθλίβονται από τα αρνητικά επιτόκια και τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού, αλλά οι κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες της Ιταλίας να στηρίξει την αύξηση κεφαλαίων από τη Monte dei Paschi. 

Μία άλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική στήριξη των αδύναμων ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ότι η Ρώμη θεωρεί τώρα ως τελευταίο καταφύγιο τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης, «Είναι απλά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης...Η Ρώμη κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα», είπε η πηγή.

Η μετοχή της Monte dei Paschi, που έχει υποχωρήσει κατά 76% από τις αρχές του χρόνου, σημείωσε απώλειες 8,4% τη Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου