Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κέρδη για τη Monte Paschi, ελπίδες για bail-out πριν τα stress tests

Κέρδη για τη Monte Paschi, ελπίδες για bail-out πριν τα stress tests
Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, θα περιλαμβάνει συμφωνία η οποία θα απαλλάσσει την Monte Paschi από τα 10 δισ. ευρώ των καθαρών μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρεί και την ανακεφαλαιοποίηση αξίας έως 5 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές τις Monte dei Paschi, της παλαιότερης και πιο προβληματικής τράπεζας της Ιταλίας, σπάνε σήμερα το τριήμερο σερί απωλειών που οδήγησε την ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να δώσει εντολή για πολλαπλές αναστολές διαπραγμάτευσης,  καθώς οι αρχές στη Ρώμη φαίνεται πως βιάζονται να εξασφαλίσουν το bail-out της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η τράπεζα σημειώνει κέρδη 1,9% στον FTSE MIB, μετά από αναφορές στον διεθνή τύπο ότι θα αποφύγει την επιβολή bail-in και της εν μέρει κρατικοποίησης, μέσω μίας διάσωσης από τον ιδιωτικό τομέα,  ένα σχέδιο των οποίων θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Yπενθυμίζεται ότι η Monte dei Paschi έχει δει τις μετοχές της σημειώνουν βουτιά κοντά στο 80% φέτος, υπό τον φόβο του τεράστιου όγκου επισφαλών δανείων.
Οι αρχές σπεύδουν να ολοκληρώσουν ένα είδος σχεδίου πριν την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests το βράδυ της Παρασκευής, τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν την έκταση του ελλείμματος κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να είναι σημαντικά μεγάλο.
Σύμφωνα πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters,  το σχέδιο διάσωσης, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση και θα μπορούσε να αλλάξει, θα περιλαμβάνει πολυεπίπεδη συμφωνία η οποία θα απαλλάσσει την Monte Paschi από τα 10 δισ. ευρώ των καθαρών μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρεί και την ανακεφαλαιοποίηση αξίας έως 5 δισ. ευρώ.
Η είδηση ωστόσο δεν βοηθά σήμερα την συστημικά πιο σημαντική τράπεζα της Ιταλίας, την UniCredit, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 3,3%, ενώ η Intesa Sanpaolo σημειώνει άνοδο 1% και ο τραπεζικός δείκτης FTSE- All share της Ιταλίας διαπραγματεύεται 0,3% χαμηλότερα σήμερα το πρωί.
E. Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου