Μπροστά στο αδιέξοδο στο μέτωπο της αξιολόγησης μετά και το ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup, η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα κίνηση.
Στόχος της, να ασκήσει πιέσεις μετά την αποτυχία επίτευξης προόδου, που θα έδινε και το σήμα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το ευρωπαϊκό, κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο γίνεται απόλυτα σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη.
Αυτή είναι η φράση που ζητεί η Αθήνα να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, ώστε να μην ασκήσει βέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης - που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».
Πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, σημειώνουν ότι στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών. Και αυτό αφού η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Τι είναι η Διακήρυξη της Ρώμης
Στο τέλος της εβδομάδας, στη Ρώμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια της, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να την εγκαταλείψει.
Το Brexit, αλλά και η μεταναστευτική κρίση, η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία, η εθνική αναδίπλωση. Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι η ΕΕ διανύει εποχή μαρασμού από την ημερομηνία γέννησής της, στις 25 Μαρτίου 1957, στη Ρώμη. «Εφτασε η ώρα να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι τα ίδια πράγματα ταυτόχρονα», ομολόγησε πρόσφατα το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οπαδός της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.
Πριν από 60 χρόνια, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να «θεμελιώσουν μια ένωση όλο και στενότερη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς».
Το ερχόμενο Σάββατο, στη Ρώμη, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Καπιτώλιο, στην αίθουσα όπου υπεγράφη η ιδρυτική Διακήρυξη. Από την τελετή θα απουσιάζει η Τερέζα Μέη, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία εξόδου 4 ημέρες αργότερα.
Σε μια ιστορική Διακήρυξη, οι 27 θα δηλώσουν «αποφασισμένοι να ισχυροποιήσουν την Ενωση, χάρη σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου