Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η «επανάσταση» στη Ρώμη και η συνθηκολόγηση στις Βρυξέλλες

epanastasi-sti-rwmi-sunthikologisi-stis-brukselles

Από τη Ρώμη, όπου ο Αλ.Τσίπρας πίστευε ότι θα βρει το αντικλείδι για τη συμφωνία, επιστρέφει στις Βρυξέλλες, εκεί που είναι το κλειδί για να κλείσει η διαπραγμάτευση

«Στο δρόμο προς τον σοσιαλισμό υπάρχουν ήττες και συμβιβασμοί» είχε πει πριν λίγους μήνες ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ο θεωρητικός και ιδεολογικός καθοδηγητής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των περισσοτέρων μελών του σημερινού συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτός ο δρόμος προς τον…σοσιαλισμό που ακολουθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας μια άκρως νεοφιλελεύθερη συνταγή που απορρέει από το ίδιο το μνημόνιο είναι επί της ουσίας γεμάτος πολιτικές νάρκες για τον Αλ.Τσίπρα που είπε μια μεγάλη αλήθεια από τη Ρώμη, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Sapienza.

Εκεί μεταξύ συντρόφων του και παλαιών φίλων, ο Πρωθυπουργός, αυθόρμητα … έδειξε σε όσοι θέλουν να αποκωδικοποιήσουν το στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, μιλώντας για το παράδοξο που χαρακτηρίζει την Αριστερά στην Ελλάδα την τελευταία διετία.

Απολογήθηκε για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει και χρησιμοποίησε το επιχείρημα περί τακτικού συμβιβασμού προκειμένου όπως είπε «να αποφύγουμε μια συντριπτική στρατηγική ήττα».

Άρα, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται στα πλαίσια της στρατηγικής του τακτικού συμβιβασμού για να αποφευχθεί μια συντριπτική στρατηγική ήττα, αλλά ο ίδιος ξέρει, και το αναγνώρισε ότι υπάρχει η υπερεξουσία των μηχανισμών, εκτός των χωρών λήψης αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, και με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι προκρίνει για μια ακόμη φορά το συμβιβασμό, έστω και εάν ηττηθεί σε πολλά σημεία, παρά να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Με την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαίωσε επί της ουσίας πλήρως και το theTOC που εδώ και πάρα πολύ καιρό επισημαίνει με βάσει πληροφορίες και ρεπορτάζ, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προετοιμασία δια παν ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από τα ανώτερα κλιμάκιά της, θα επιχειρήσει να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές και ανάλογα τα δύσκολα μέτρα που θα υιοθετηθούν, θα καταβληθεί μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια να περάσει το μήνυμα σε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ότι κέρδισε και αυτή σε ορισμένα σημεία.

«Όταν ο λαός εμπιστεύεται την εντολή του στην Αριστερά, αυτή δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει την εντολή αυτή, όσο δύσκολο κι αν μπορεί να είναι αυτό. Και όχι να δραπετεύσει από τα βάρη της δικής της πολιτικής ευθύνης» είπε από τη Ρώμη ο Πρωθυπουργός και ανέδειξε το σχεδιασμό του που έχει και τη σφραγίδα ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανώτατων πολιτικών στελεχών, όπως π.χ. ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκ των πιο μετριοπαθών του σημερινού συστήματος εξουσίας.

Τα μηνύματα του Γκάμπριελ

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο και μετά τις επαφές που είχε ο Αλ. Τσίπρας στη Ρώμη, αλλά και τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών, όπως με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έγινε κατανοητό ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές εντός των επόμενων εβδομάδων ,καθώς μια μεγάλη καθυστέρηση θα επιδεινώσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση «προσγειώθηκε» και από τον «σύντροφο» και φίλο Ζ. Γκάμπριελ που ανέφερε ότι ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Γερμανία τα πλεονάσματα που ζητούνται για μετά το 2018 δεν θα αλλάξουν, αν και άφησε ανοικτό ένα μικρό περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις από το Βερολίνο κυρίως ως προς το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές και εφόσον υπάρξει τώρα το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επί της ουσίας από τη Ρώμη, όπου και ο Πρωθυπουργός πίστευε ότι θα βρει το αντικλείδι για τη συμφωνία, επιστρέφει στις Βρυξέλλες, εκεί που είναι το κλειδί για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ακόμα και η αναφορά που ήθελε η Αθήνα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δέχθηκαν την πρόταση του Αλ. Τσίπρα και επί της ουσίας είπαν και πάλι «όχι» στην στήριξη που ζητούσε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρξει απεμπλοκή και να υποχωρήσει το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του στα εργασιακά.

Για μια ακόμη φορά, όπως και στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις, π.χ. του Αντώνη Σαμαρά, η απάντηση των Ευρωπαίων πολιτικών είναι επί της ουσίας: η συζήτηση γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν ως προτεραιότητα τους αριθμούς.

Βέβαια, ουδείς δύναται να πει ότι δεν έχει σημειωθεί «κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα με πιο πιθανή ημερομηνία για να υπάρξει…«τελική λύση» την 22α Μαϊου και αφού θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ την 21η Απριλίου στις ΗΠΑ.

Και σε αυτό το δρόμο προς τον συμβιβασμό και τις υποχωρήσεις, όπου το πλέον σοβαρό ζήτημα είναι η άρνηση των δανειστών να αποδεχθούν τα αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει και την μπαγκέτα: «Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου