Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ιταλία: Κρατική διάσωση ζητούν ακόμη δύο τράπεζες

Ιταλία: Κρατική διάσωση ζητούν ακόμη δύο τράπεζες

Νέο «πονοκέφαλο» στις τραπεζικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το αίτημα δύο ακόμη ιταλικών τραπεζών να εισέλθουν στον μηχανισμό «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», με στόχο την κάλυψη του κεφαλαιακού τους ελλείμματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca γνωστοποίησαν την Παρασκευή πως ζήτησαν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος –χρήση δηλαδή του μηχανισμού που εκμεταλλεύεται μια εξαίρεση στους ευρωπαϊκούς κανόνες που στόχο έχουν να αποτρέψουν τη χρήση χρημάτων φορολογουμένων για τη διάσωση τραπεζών.

Η Ιταλία ήδη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζά της, την Monte dei Paschi di Siena, στην οποία το κράτος αναμένεται να «ρίξει» ρευστό 6,6 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Το αίτημα των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο» στις τραπεζικές αρχές της Ε.Ε., οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για τους όρους διάσωσης της Monte dei Paschi.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει υποβάλλει προς το παρόν, επίσημο αίτημα βοήθειας στην ΕΚΤ και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), κάτι το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου