«Η Λιβύη θέλει να πετάξει προς το Μιλάνο και τη Ρώμη, αλλά η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Η Ιταλία πρέπει τώρα να ανοίξει εκ νέου τον εναέριο χώρο».
O Ιταλός δημοσιογράφος Francesco De Palo, παρεμβαίνει σχετικά με το ενδεχόμενο λιβυκή εταιρεία να παρέχει κάποιες πτήσεις στη Ρώμη και στο Μιλάνο. Ωστόσο πώς μπορεί να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία; Διερωτάται ο De Palo.
«Η αεροπορική εταιρεία, με έδρα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μitiga,μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας επιχειρηματιών της Λιβύης με επικεφαλής έναν 35χρον που εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία.Αλλά, φυσικά, χρειαζόμαστε μια δομή προκειμένου να διασφαλίζονται οι έλεγχοι ασφαλείας, αλλά και να διασφαλίζεται ένα επίπεδο συντήρησης στα αεροπλάνα», παρατηρεί ο De Palo.
«Ωστόσο χωρίς μια εποικοδομητική και αρμονική προσπάθεια να παρακαμφθεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό θα είναι δύσκολο να υπάρξει ένα πιθανό παράθυρο στην αφρικανική χώρα, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο φόρουμ του Αγκριτζέντο στις 7 και 8 Ιουλίου.
Στη Λιβύη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την ιταλική κουλτούρα, αλλά και τις ιταλικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ξεκινήσουν την επενδύσεις. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας πτήσης που περιλαμβάνει μια στάση στην Τύνιδα», προσθέτει.
«Ακόμη και η τουρκική αεροπορία ανοίγει μια άμεση σύνδεση με την Τρίπολη, ενώ η Ρώμη δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσει το ειδικό βάρος μιας τέτοιας διαδρομής», συνεχίζει και προσθέτει: Μέχρι σήμερα πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων από Τρίπολη προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία εξακολουθούν να, περνούν 20 μίλια από τη Σικελία.
Ο De Palo αναφέρει πως «αρχικά θα μπορούσε να υπάρχει μια υποθετική πτήση την εβδομάδα από Malpensa και Fiumicino, αλλά με την πρόθεση να υπάρξουν πιθανές διασυνδέσεις με άλλες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική.Μεταξύ άλλων, η προοπτική θα μπορούσε επίσης να παρέχει μια πηγή απασχόλησης για τους Ιταλούς που εμπλέκονται.Μια απευθείας πτήση από την Ιταλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα χίλια βήματα προς την πλευρά που μέχρι σήμερα η Ρώμη έχει κάνει, την ώρα που οι Γάλλοι και οι Βρετανοί βρίσκονται στη χώρα σε μόνιμη βάση».
Τέλος επισημαίνει: «Φυσικά, θα πρέπει να καταχωρηθεί το πρόσφατο άνοιγμα του ιταλικού προξενείου στο Τομπρούκ, αλλά θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε αν και πόσο η Ιταλία ενδιαφέρεται πραγματικά για την ενίσχυση μιας διμερούς σχέσης είτε με το Haftar είτε με την Αλ-Serraj.Οι κοινωνικοεπιχειρηματικοί κύκλοι πάντως περιμένουν κάτι τέτοιο με ανοιχτές αγκάλες.Το χαρτί της απευθείας πτήσης, με την υποδομή ασφαλείας που θα πρέπει να περιβάλλεται, θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια «απόδραση» και για τη μετανάστευση».
http://www.zougla.gr/kosmos/article/italia-empodio-i-grafiokratia-gia-tis-ptisis-apo-ti-livi-1469688
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου