Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Πάολο Μπορσελίνο (Πρόσωπα)

 Αποτέλεσμα εικόνας για borsellino paolo

Ήταν 19 Ιουλίου του 1992. Ο δικαστής Πάολο Μπορσελίνο, γνωστός για την δράση του ενάντια στην Cosa Nostra, την μαφία της Σικελίας, είχε μόλις φάει μαζί με την γυναίκα του Agnese και τα παιδιά του Manfredi και Lucia και πήγαινε, μαζί με την συνοδεία του, να επισκεφτεί την μητέρα του η οποία ζούσε στην via d' Amelio στο Παλέρμο. Ένα αυτοκίνητο FIAT 126 που είχε παρκάρει κοντά στην κατοικία της μητέρας του φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικού υλικού ΤΝΤ εκρήγνυται καθώς περνάει ο δικαστής δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα στον δρόμο και σκοτώνοντας, εκτός από τον δικαστή και 5 μέλη της συνοδείας του.

Λίγες μέρες πριν την δολοφονία του σε μια τηλεοπτική συνάντηση είχε δηλώσει ότι είχε συνείδηση ότι ήταν "θανατοποινίτης". Ήταν στο στόχαστρο της μαφίας και η μαφία δεν αφήνει εύκολα να της ξεφύγουν οι στόχοι που έχει θέσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για borsellino paolo
Τζοβάνι Φαλκόνε & Πάολο Μπορσελίνο

Τον ηρωικό δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, που μαζί με τον άλλο δολοφονηθέντα από την μαφία δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε αποτελούν ήρωες για την Σικελία τους θυμηθήκαμε σήμερα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί πριν από δύο ημέρες υπήρξε η επέτειος της δολοφονίας του γεγονός που τιμήθηκε από εκατοντάδες Ιταλούς στο Παλέρμο και μας θύμισε στην Αθήνα ο Οργανισμός Αρχαίου Δράματος του Θεάτρου των Συρακουσών ο οποίος ερμήνευσε τον "Αίαντα" του Σοφοκλή στο θέατρο "Σχολείον" με μαύρο περιβραχιόνιο σε ένδειξη πένθους. Δεύτερον, επειδή την επέτειο της δολοφονίας του η ελευθερία της έκφρασης και η αναζήτηση της αλήθειας δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα εδώ στην Ελλάδα, αυτήν την φορά από την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Αποτέλεσμα εικόνας για borsellino paolo
Ο δικαστής Πάολο Μπορσελίνο γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1940. Από το 1968 άρχισε τις έρευνές του ενάντια στην μαφία. Οι επιτυχίες του συμπεριλαμβάνουν την σύλληψη 6 σημαινόντων μελών της οργάνωσης το 1980. Την ίδια χρονιά ένας συνεργάτης του, ο αρχηγός της αστυνομίας Emanuele Basile δολοφονείται από την μαφία, γεγονός που γίνεται αφορμή να μπει κάτω από αστυνομική προστασία. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων, μαζί με τους δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Ρόκο Κίνιτσι, ο Μπορσελίνο συνέχισε τις έρευνές του για την Μαφία και τις σχέσεις της με τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Σικελία και την Ιταλία. Δούλευε στην Ομάδα ενάντια στην Μαφία η οποία δημιουργήθηκε για να προωθήσει την συνεργασία ανάμεσα σε δικαστές και να αποτρέψει την ιεραρχική συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στην δίωξη της μαφίας σε ένα μόνο πρόσωπο. Επίσης σκοπός αυτής της ομάδας είναι οι πληροφορίες να διαχυθούν σε διάφορα πρόσωπα ώστε στην περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα της μαφίας, να μπορέσουν οι έρευνες να συνεχιστούν.


Αποτέλεσμα εικόνας για borsellino paolo

Ο Μπορσελίνο δολοφονήθηκε δύο μήνες μετά την δολοφονία του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε. Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στις 21 Μαϊου 1992 δήλωσε ότι είχε στοιχεία για την συνεργασία πολλών ισχυρών Ιταλών με την Cosa Nostra συμπεριλαμβανομένου και του μετέπειτα πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βγει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι τότε μυστικές υπηρεσίες μπορεί να συνεργάζονταν με το οργανωμένο έγκλημα στην Σικελία. Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων για την καλά σχεδιασμένη δολοφονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου