Κάθε πρωί, καθώς ξυπνώ άλλη μια φορά κάτω από το πέπλο του ουρανού, νιώθω πως για μένα είναι πρωτοχρονιά.
Κάθε πρωί, καθώς ξυπνώ άλλη μια φορά κάτω από το πέπλο του ουρανού, νιώθω πως για μένα είναι πρωτοχρονιά.
Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο) αναπτύχθηκε ένας αστικός πολιτισμός ως αποτέλεσμα της βενετοκρητικής πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής ώσμωσης, ο οποίος οδήγησε στην αναγέννηση, της λογοτεχνίας, της Τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, τη λεγόμενη κρητική αναγέννηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βενετοκρητικός πολιτισμικός συγκρητισμός κορυφώθηκε με τη μεταβολή της μεσαιωνικής φεουδαρχικής ταξικής κοινωνίας σε αστική στα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε η Κρήτη έγινε τμήμα του Βενετικού κράτους παύοντας να είναι αποικία.
Η Κλεόφη, Κλεώπα, ή Κλεόπα, Μαλατέστα Παλαιολογίνα (ιταλικά : Cleofa Malatesta) ήταν Ιταλικής καταγωγής πριγκίπισσα και δέσποινα του Μυστρά.
H συλλογή Σάτουρα, το τέταρτο ποιητικό βιβλίο του Εουτζένιο Μοντάλε (στο οποίο περιλαμβάνονται και τα δύο ποιήματα που δημοσιεύονται εδώ), συγκεντρώνει και συστηματοποιεί τα ποιήματα που γράφτηκαν μεταξύ του 1962 και του 1970, και κυκλοφόρησε το 1971 από τον εκδοτικό οίκο Μονταντόρι.
Θέμα δημοφιλές στην ελληνική βιβλιογραφία υπήρξε ανέκαθεν ο Φιλελληνισμός και η προσφορά ξένων εθελοντών στον ελληνικό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.
Η Ρωμαϊκή μυθολογία είναι δυνατόν να εξεταστεί σε δύο διακριτά τμήματα. Το ένα τμήμα της, ύστερο και φιλολογικό, σχετίζεται κυρίως με τις επιδράσεις που δέχθηκε από την ελληνική μυθολογία. Το άλλο κυρίως πρώιμο και λατρευτικό, λειτουργούσε με έναν τρόπο διαφορετικό από εκείνον της ελληνικής μυθολογίας.
Το Campo Marzio στην Ρωμαϊκή Εποχή:
Μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την ιστορία της πόλης της Ρώμης. Campo Marzio (πεδίο του Άρεως) είναι το όνομα της τέταρτης IV συνοικίας του κέντρου της Ρώμης. Βρίσκεται εντός του εδάφους στην αριστερή όχθη του Τίβερη.
Η Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών στο μέσον της Πιάτσα Ναβόνα δημιουργήθηκε το 1651 από τον Μπερνίνι. Έχει στο κέντρο της τον Οβελίσκο του Δομιτιανού, που μεταφέρθηκε εδώ σε κομμάτια από τον Ιππόδρομο του Μαξέντιου.
Η Πιάτσα Ναβόνα είναι πλατεία στη Ρώμη, βρίσκεται στη θέση του Ιπποδρόμου του Δομιτιανού, που είχε κατασκευαστεί τον 1ο αιώνα μ.Χ., και τα κτίριά της δείχνουν την περίμετρό του.
Ιωάννης Κ. Χασιώτης – Clio Turbata
Η ελληνική παρουσία στη Νεάπολη και την ευρύτερη νότια Ιταλία έχει βέβαια πανάρχαιες ρίζες: από τα αρχαϊκά χρόνια της ίδρυσης της ίδιας της πρωτεύουσας της Καμπανίας ως Παρθενόπης και στη συνέχεια ως Νεάπολης μέχρι την επί πέντε αιώνες ενσωμάτωσή της στη βυζαντινή επικράτεια.
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Λέγεται και κάστρο της Αστροπλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι.
Της Γιούλης Ηλιοπούλου
Η μάχη του Ρίμινι και τα μέλη της Τρίτης Ορεινής Ταξιαρχίας
Είναι κοινός τόπος στην Ελλάδα αλλά και στα περισσότερα μέρη του κόσμου πλατείες, οδοί, τοποθεσίες να παίρνουν το όνομά τους από σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Πόσοι όμως από μας γνωρίζουν με ακρίβεια τα γεγονότα αυτά; Είμαστε γνώστες της ιστορίας πίσω από κάθε ονομασία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας;
Τα ξημερώματα
[Le albe]
Είν’ ακόμα σκοτάδι, καημένες γριούλες, κι η αυγή ξασπρίζει τα κερένια σας τα πρόσωπα: μαζί σας ήρθανε στην εκκλησιά μονάχα τρεις-τέσσερις νεαρούληδες.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα: Αυγή
Eνώ εορταζόταν στη Ρώμη το Ιωβηλαίο του 1300, ο φλωρεντινός χρονικογράφος Τζιοβάννι Βιλλάνι (1276-1348), «θεωρώντας ότι η πόλη μας η Φλωρεντία, δημιούργημα και κόρη της Ρώμης, βρισκόταν στο απόγειό της για να ακολουθήσει μεγαλειώδη επιτεύγματα, επειδή η Ρώμη παρήκμαζε» (Χρονικό, VII, 36), αποφάσιζε ν’ αρχίσει τη συγγραφή του Χρονικού.
Το Μπουράνο είναι ένα νησί γεμάτο χρώματα, στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη Βόρεια Ιταλία, και βρίσκεται κοντά στο νησί Τορτσέλο στο βορειότερο άκρο της λιμνοθάλασσας.
Ο Ανθέμιος Προκόπιος (Anthemius Procopius, 420 - 11 Ιουλίου 472) ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 467 έως το 472.
Σαν σήμερα στις 24 Ιουνίου του 1519, έφυγε από τη ζωή η Λουκρητία Βοργία, πατρόνα της Αναγέννησης, προστάτιδα των τεχνών και μία από τις πιο αινιγματικές γυναίκες όλων των εποχών.
Χθες η Ιταλία γιόρτασε τα 75 χρόνια από το δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τη με αριθμ. 53476/ΓΔ4/04-04-2017 (Β’ 1171) Υ.Α. με θέμα: «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων», οι Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων, αφού ενημερωθούν από τους Διευθυντές/ντριες των Γυμνασίων στα οποία διδάσκεται η Ιταλική Γλώσσα,
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ CELI / DIPLOMA
Πριν την είσοδό τους στο κτίριο του Iταλικού Iνστιτούτου, οι υποψήφιοι παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά το Πρωτόκολλο Ασφαλείας και να συμπληρώσουν την συνημμένη φόρμα Δήλωσης Γνωστοποίησης Εξεταζομένου. Υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται προληπτικά η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου.
Πέθανε στην ηλικία των 76 ετών στην κατοικία του, στη Μήλο της Σικελίας, ο μεγάλος Σικελός συνθέτης - τραγουδοποιός Φράνκο Μπατιάτο.
Η δύο χιλιετιών μαρμάρινη κεφαλή του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ανακαλύφθηκε στην Ισέρνια, μια ιταλική πόλη στην κεντρική Ιταλία.
Ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στο Διαδίκτυο!
ITALIAN ONLINE FILM FEST
Ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στο Διαδίκτυο
7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021