Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή και το τελευταίο μέλος του ηρωικού υποβρυχίου Παπανικολής, ο Νικόλαος Τασιάκος. Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1915, ο Νικόλαος Τασιάκος είχε τιμηθεί, τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον «Σταυρό Αξίας και Τιμής Α” Τάξεως» για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ο Νικόλαος Τασιάκος πέθανε λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν 75 χρόνια από τη χειμωνιάτικη εκείνη νύχτα του 1940, παραμονές Χριστουγέννων, όταν το Παπανικολής κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων.
Λίγο μετά το φετινό καλοκαίρι, ο Νικόλαος Τασιάκος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Δρακότρυπα, τόπο καταγωγής του, δώρισε στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η Ανάπλαση» όλες τις τιμητικές του διακρίσεις και τα μετάλλια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 4μ.μ., στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Το θρυλικό υποβρύχιο ¨Παπανικολής¨ναυπηγήθηκε στα γαλλικά ναυπηγεία ‘Ateliers & Chantiers de la Loire’ στη Ναντ. Η καθέλκυση έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1927 και ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στις 21 Δεκεμβρίου 1927 στην Γαλλία απ όπου παρελήφθη . Με την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου το 1940 το υποβρύχιο με κυβερνήτη τον Μ.Ιατρίδη είχε ως πεδίο επιχειρήσεων το Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική άπ όπου ιταλικά πλοία μετέφεραν στρατιώτες και εφόδια στο Αλβανικό μέτωπο.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε το ιταλικό ιστιοφόρο ‘Antonietta’. Στις 24 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε το ιταλικό εμπορικό πλοίο ‘Firenze (3952 BRT) στην Αδριατική κοντά στο νησί Saseno. Στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων συνολικά εκτέλεσε πέντε αποστολές ενώ ως ορμητήριο για ένα διάστημα είχε το σπήλαιο στο Μεγανήσι του Ιονίου που αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο.
Μετέπειτα στην δεύτερη φάση του πολέμου (απο τον Μαίο του 1941) είχε ώς βάση την Μέση Ανατολή απ όπου εξορμούσε κάνοντας εννέα πολεμικές περιπολίες καθώς και ειδικές αποστολές με αποβιβάσεις πρακτόρων η μεταφέροντας αντιστασιακούς στην Αλεξάνδρεια.
Στις 11 Ιουνίου 1942 βύθισε ένα μικρό ιστιοφόρο στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 22 Ιουνίου 1942 βύθισε τα Ελληνικά ιστιοφόρα ‘Κατίνα’ και ‘Αγία Αικατερίνη’ στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 13 Ιουνίου 1942 βύθισε Ελληνικό ιστιοφόρο στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 14 Ιουνίου 1942 βύθισε το ελληνικό ιστιοφόρο ‘Ευαγγελίστρια’. Στις 15 Ιουνίου 1942 βύθισε 2 ιστιοφόρα στο Σκαρπάντο. Στις 17 Ιανουαρίου 1943 βύθισε το ελληνικό ιστιοφόρο ‘Άγιος Στέφανος’ στο ακρωτήρι Μαλέα. Στις 18 Ιανουαρίου βύθισε το Ελληνικό ιστιοφόρο ‘Αγία Παρασκευή’ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στις 16 Μαρτίου 1943 βύθισε τα ιστιοφόρα ‘Άγιος Στέφανος’ και ‘Fiamenta’ εμβολίζοντας τα κοντά στη Ρόδο. Στις 18 Μαρτίου 1943 βύθισε το Ελληνικό ιστιοφόρο ‘Ρίνα’ εμβολίζοντας το κοντά στο ακρωτήριο ‘Κριό’. Στις 8 Μαΐου 1943 εμβολίζει τα ιταλικά πλοία ‘Maria’ και ‘Vavara’ κοντά στην Κρήτη.
Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και το 1945 παροπλίσθηκε. Ο πυργίσκος του Υ/Β ‘ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’ διατηρήθηκε στη βάση Υ/Β και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά.
Newsroom Αθήνα 9.84
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου