Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Οι 5+1 καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες

Ο Νταρθ Βέιντερ, ο Μάικλ Κορλεόνε και ο Φρόντο είναι όλοι μυθικοί χαρακτήρες του σινεμά που έγιναν διάσημοι από Χολιγουντιανές τριλογίες. Κάθε ταινία δίνει την δυνατότητα στους θεατές να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα σε ένα φανταστικό κόσμο για λίγο, αλλά υπάρχει κάτι ξεχωριστό στο σετ ταινιών που προβάλλονται σε τρία μέρη. 


Οι τριλογίες έχουν μεγαλύτερα και πιο περίτεχνα σενάρια, περισσότερη δράση, αγωνία και λεπτομέρειες που δεν συμπιέζονται σε μια ταινία. To in.gr επέλεξε τις καλύτερες τριλογίες που πρέπει να προσθέσετε στην λίστα σας.

Ο Νονός (The Godfather)
Μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ζωγραφίζει ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο της ανόδου της ιταλικής μαφίας στην Αμερική, μέχρι σχεδόν και την τελική της πτώση... Ο Μάρλον Μπράντο βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως πατριάρχης της οικογένειας Κορλεόνε. Το εκπληκτικό δεύτερο μέρος του «Νονού» (1974) που αφηγείται την επική ιστορία δύο γενιών συνεχούς εξουσίας μέσα στην οικογένεια Κορλεόνε, θεωρείτε από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Πολλοί δεν υπερασπίζονται το τρίτο μέρος (1990), αλλά κάτι αποδεικνύει το γεγονός ότι ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μαζί με άλλα βραβεία. Στον «Νονό Μέρος 3ο», ο Μάικλ παραμένει αρχηγός της οικογένειας Κορλεόνε και ψάχνει για τον κατάλληλο διάδοχο ώστε να βγάλει την οικογένειά του από το έγκλημα. 
Είναι δύσκολο να το φανταστείς, αλλά δεν θα υπήρχε ο Τόνι Σοπράνο αν δεν υπήρχε ένας Μάικλ Κορλεόνε...
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings)

Η τριλογία του Πίτερ Τζάκσον, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» μεταφορά του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος φαντασίας του Τζ.Ρ. Τόλκιν είναι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά έπη όλων των εποχών ή τουλάχιστον ένα από τα μακρύτερα σε διάρκεια. Ο «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές όπως Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Όρκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον. Η τριλογία ακολουθεί την πορεία του πολέμου του Δακτυλιδιού. 

«Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» (2001), «Οι Δύο Πύργοι» (2002) και «Η Επιστροφή του Βασιλιά» (2003) έχουν όλα μεγάλης κλίμακας μάχες και καταφέρνουν ακόμη να τονίσουν το συναίσθημα που οδηγεί τον Φρόντο και τους φίλους τους να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Ο «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» είναι η τριλογία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Με το σύνολο των 30 υποψηφιοτήτων, ξεπέρασε την τριλογία του Νονού με 28 υποψηφιότητες και του Πολέμου των Άστρων με 21 υποψηφιότητες. Μαζί με τις ταινίες «Ζιζί» και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» είναι οι μόνες ταινίες που έχουν κερδίσει όλα τα βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφιες.

Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars) - Επεισόδιο 4, 5, 6 
Τριάντα οκτώ χρόνια πριν, σ’ έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό… εμφανίστηκε το «Star Wars». Ένας μοντέρνος θρύλος γεννήθηκε, και η αρχική τριλογία «Ο Πόλεμος των Άστρων», «Μια Νέα Ελπίδα» (1977), «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (1980) και «Η Επιστροφή των Τζεντάι» (1983) σημάδεψαν δύο γενιές, με τον Τζορτζ Λούκας να δημιουργεί έναν στρατό από φανατικούς οπαδούς των ταινιών. Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα ταινία, σειρά ή βιντεοπαιχνίδι με το όνομα «star wars», είναι σαν να βλέπεις την πριγκίπισσα Λέια να στέλνει σήμα κινδύνου στον Όμπι-Ουάν για ακόμη μια φορά. 
Τοποθετημένη λοιπόν... πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό, η ταινία ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγροτόπαιδου Λουκ Σκαϊγουώκερ όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη και καταστροφική έρευνα για τα ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει ν' ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας πριγκίπισσας Λέια, και διάσωσης του ίδιου του γαλαξία.

Επιστροφή στο Μέλλον (Back to the Future)
Ένα σπορ αμάξι DeLorean + 1.21 Γιγαβάτ + 88 μίλια την ώρα, μας κάνουν μια ιστορική ταινία. Η τριλογία «Επιστροφή στο Μέλλον» του Ρόμπερτ Ζεμέκις παραμένει μετά από 30 χρόνια εξαιρετικά δημοφιλής. Η πρώτη ταινία, η οποία αποτέλεσε και τεράστια εισπρακτική επιτυχία, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, και οδήγησε σε δύο συνέχειες, οι οποίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα και κυκλοφόρησαν το 1989 και το 1990. Η τριλογία είναι γνωστή για τα πανέξυπνα κωμικά στοιχεία, τους αξέχαστους εκκεντρικούς χαρακτήρες, και αποτελεί ίσως και την μοναδική ταινία με πολύπλοκες επιστημονικές θεωρίες για το ταξίδι στο χρόνο που κατανοούνται εύκολα από το κοινό.

Η τριλογία ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο Μέλλον» ακολουθεί τα περιπετειώδη ταξίδια στον χρόνο του 17χρονου μαθητή Μάρτι Μακ Φλάι και του εφευρέτη, Καθηγητή Έμετ Μπράουν. Οι δυο τους ταξιδεύουν σε χρονικές περιόδους στο παρελθόν (1885 και 1955), στο παρόν (1985), και το μέλλον (2015).
Mad Max 
Η θρυλική ταινία «Mad Max» πριν από 36 χρόνια άνοιξε τις πόρτες της παγκόσμιας αναγνώρισης στον σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ, κι έγινε ως πλήρης τριλογία, πηγή έμπνευσης για κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο με τις μετα-αποκαλυπτικές περιπέτειες του Μαξ Ροκατάνσκι. 
Η ταινία διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον όπου τα καύσιμα έχουν σχεδόν στερέψει και συμμορίες μοτοσικλετιστών κυκλοφορούν στους δρόμους βανδαλίζοντας και προσπαθώντας να κλέψουν όσα αποθέματα βρίσκουν. Ο Μαξ Ροκατάνσκι είναι ο αστυνομικός με τις περισσότερες συλλήψεις συμμοριτών. Όταν κατά τη διάρκεια μια καταδίωξης θα σκοτωθεί ένας εξ αυτών, ο Μαξ γίνεται στόχος μιας σκληρής συμμορίας, η οποία ζητά εκδίκηση για το θάνατο του μέλους της.
Ο Τζόρτζ Μίλερ σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία, με τίτλο «Mad Max: Ο εκδικητής της νύχτας» το 1979, όπως και τα δυο σίκουελ, Mad Max 2: Εκδικητής πέρα από το νόμο (1981) και Mad Max: Απόδραση από το βασίλειο του κεραυνού (1985).
Η τριλογία του μοναχικού εκδικητή ενός κατεστραμμένου μέλλοντος εντυπωσιάζει ακόμη τόσο με την προσήλωσή της στην αφήγηση όσο και με την επιθετική δεξιοτεχνία.
Spider-Man

H γοητεία του Spider-Man είναι αδιαμφισβήτητη, η Marvel άλλωστε έχει χτίσει, εδώ και πενήντα χρόνια, με τεράστια επιτυχία το προφίλ ενός από τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες του πλανήτη. 

Η πρώτη ταινία «Spider-Man» με τον Τόμπι Μαγκουάιρ στο ρόλο του Πίτερ Πάρκερ, ένα μαθητή λυκείου που μετά από ένα τσίμπημα μιας αράχνης αναπτύσσει δυνάμεις και αποφασίζει να καταπολεμήσει το έγκλημα, ήταν ένα εισπρακτικό φαινόμενο, αφού όταν άνοιξε το 2002 ήταν το πρώτο φιλμ στην ιστορία του σινεμά που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο. Μεγάλη επιτυχία με εντυπωσιακές σκηνές δράσης ήταν και το «Spider-Man 2» (2004), που βραβεύτηκε με Όσκαρ.  Για τη βιομηχανία του θεάματος η τριλογία του Άνθρωπου Αράχνη χάραξε το δρόμο για franchise όπως τα «Twilights» και «Hunger Games». Το 2007 κυκλοφόρησε και η τελευταία συνέχεια της σειράς ταινιών του Σαμ Ράιμι, εξίσου επιτυχημένη με την πιο σκοτεινή πλευρά του Σπάιντερμαν. «Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη».


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου