Στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης πλησιάζει η κρίση χρέους, μετά τα πολλαπλά «χτυπήματα» σε χώρες της περιφέρειας, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει πλέον ανοικτά τις ανησυχίες της για την Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο δημόσιο χρέος τους και η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη τις κάνει ευάλωτες σε οικονομικά σοκ.
«Ο συνδυασμός υψηλού δημόσιου χρέους και πτωτικής τάσης στη δυνητική ανάπτυξη ή στην ανταγωνιστικότητα είναι μια πηγή ανησυχιών για έναν αριθμό χωρών» αναφέρει η Κομισιόν, τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις τρεις χώρες «αυξάνει την πιθανότητα μιας μη σταθερής πορείας του χρέους προς το ΑΕΠ και την ευπάθεια σε δυσμενή σοκ».
Στην έκθεση Alert Mechanism Report, που συντάσσεται προκειμένου να προειδοποιούνται έγκαιρα οι χώρες-μέλη για ανισορροπίες στις οικονομίες τους και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 133% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά από αυτό της Ελλάδας, ενώ εκείνο της Γαλλίας θα φθάσει στο 97,4% του ΑΕΠ το 2017 και του Βελγίου στο 107,1% το 2016.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική, πρέπει να συνεχιστούν ή να επιταχυνθούν, ειδικά στις χώρες με συστημική σημασία (σ.σ.: για την ευρωζώνη), όπως η Γαλλία και η Ιταλία» επισημαίνει η Κομισιόν.
Το μείζον πρόβλημα όμως, όπως τονίζουν αναλυτές, είναι ότι οι κυβερνήσεις στο Παρίσι και στη Ρώμη δεν φαίνεται να έχουν επαρκή αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα περιθώρια ελιγμών του προέδρου Ολάντ φαίνεται ότι εξαντλούνται, καθώς η πολιτική του αποτυγχάνει στην επίτευξη του βασικού διακηρυγμένου στόχου, που είναι η μείωση της ανεργίας. Ο Ολάντ άλλωστε έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία αν δεν πετύχει τη μείωση της ανεργίας.
Παρότι το γ’ τρίμηνο η γαλλική οικονομία ανέκαμψε, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 από τον Σεπτέμβριο, σε 3.598.800. Πρόκειται για αύξηση 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δίνει προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ανακοινώνοντας την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ολάντ τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις περιστάσεις, το σύμφωνο για την ασφάλεια είναι πιο σημαντικό από το σύμφωνο σταθερότητας».
insuranceworld.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου