Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Η Γερμανία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην αντιμετώπιση της ιταλικής τραπεζικής κρίσης


Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε μια κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών, αλλά παραμένει σταθερά ενάντια στην προστασία όλων των πιστωτών από απώλειες.
Η Γερμανία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην αντιμετώπιση της ιταλικής τραπεζικής κρίσης
Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή σε μια κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών, που θα προστατεύει εν μέρει τους μικρομετόχους, αλλά παραμένει σταθερά ενάντια στην προστασία όλων των πιστωτών από απώλειες, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι πρόκειται για απόπειρα του Βερολίνου να ρίξει λίγο τους τόνους για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, αν και εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά μια στήριξη στη Ρώμη για την προστασία όλων των πιστωτών, μικρών και μεγάλων.

«Δεν θα είμαστε Ταλιμπάν στο θέμα αυτό» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, τη δήλωση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν υποτιμώνται οι κίνδυνοι που συνδέονται με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ακόμα και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που έχει δημοσίως υιοθετήσει σκληρή στάση.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντων, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται ότι οι ιταλικές τράπεζες, που πάλεψαν για πολλά χρόνια, είναι σε ασφυκτική πίεση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα που είναι αντιμέτωπο με περίπου 360 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ιταλική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή βοήθεια για μια κρατική διάσωση των τραπεζών.

Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε «ένεση» φρέσκων κεφαλαίων στις ιταλικές τράπεζες με τη χρήση δημόσιων πόρων, αλλά οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν να επιβληθούν πρώτα απώλειες στους πιστωτές -κυρίως στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. «Υπάρχει η διάθεση για συμβιβασμό στην εφαρμογή των κανονισμών για το «bail in». Είμαστε ικανοποιημένοι με μια μορφή μερικού «bail in» που θα προστατεύει τους μικρομετόχους» σημείωσε στο Reuters η γερμανική πηγή και πρόσθεσε: «Η ιταλική πλευρά επιμένει να μην εφαρμοστεί καθόλου bail in. Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν θα δεχτούμε κατάφωρη περιφρόνηση των κανόνων bail -in.

Αλλά, στο πλαίσιο της οδηγίας, υπάρχει χώρος. Μπορείς να προστατεύσεις τους μικρομετόχους απολύτως ή θα προστατεύσεις όλους τους μετόχους μέχρι ένα ορισμένο ποσό».


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου