Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Σόιμπλε: Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία παρέκκλιση από τους κανόνες - Ντομπρόβσκις: Δεν ευθύνεται το Brexit

Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 


Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τον διαβεβαίωσε σχετικά ο Ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και ότι διάβασε ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στην Γερμανία και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι». Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που πρέπει να λάβει αποφάσεις -τις οποίες δεν έλαβε τον περασμένο Μάιο και για αυτό της ασκήθηκε κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον ίδιο και άλλους ομολόγους του. «Διότι η απόφαση τότε της Επιτροπής -σύμφωνα και με την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου- δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το είχα τονίσει, τότε, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών. Για αυτό θεωρώ ότι η Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα λάβει την απόφασή της. Το πότε, δεν το γνωρίζω ακριβώς», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι, αν αυτή η απόφαση ληφθεί πριν από την συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Μόνο όμως στη βάση μιας απόφασης της Επιτροπής. Επ΄ αυτής μπορούμε να ασκήσουμε και κριτική, αλλά πρέπει να περιμένω, δεν μπορώ να κάνω τώρα εικασίες», κατέληξε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα, Βάλντις Ντομπρόβσκις απέρριψε τις αιτιάσεις που θέλουν το Brexit υπεύθυνο για την κρίση στις ιταλικές τράπεζες.

Ο Ντομπρόβσκις απέδωσε τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών στη μακροπρόθεσμα χαμηλή κερδοφορία και στον μεγάλο αριθμό «κακών δανείων» που ανέρχονται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισούται σχεδόν με το 1/3 των «κακών δανείων» της ευρωζώνης. 

Το Brexit ανέκοψε τις προσπάθειες της Ιταλίας να χαλαρώσει τους νέους τραπεζικούς κανόνες που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τους οποίους οι απώλειες θα πρέπει πρώτα να επιβαρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές πριν χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα προκειμένου να διασωθεί ο πιστωτής.

Ένα νέο χτύπημα στους επενδυτές ενέχει τεράστιο πολιτικό ρίσκο για την κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντζι, η οποία έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με ένα μαζικό κύμα αγανάκτησης, μετά την απόφαση να επιβληθεί κούρεμα, τον περασμένο χρόνο, στους κατόχους ομολόγων τεσσάρων, μικρού μεγέθους, πιστωτών.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν θα εξαρτηθούν από το τι θα ζητήσουν οι ιταλικές αρχές.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου