Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Τα γλυπτά από σιδερένιες βέργες του Ρομπέρτο Φανάρι (εικόνες)

Αποτέλεσμα εικόνας για Roberto Fanari

Το σίδερο χρησιμοποιείται από γλύπτες στα έργα τους. Κάποιες φορές για υποστύλωμα, κάποιες φορές για πλαίσιο. Ο ιταλός καλλιτέχνης Ρομπέρτο Φανάρι (Roberto Fanari) «λαξεύει» τα γλυπτά του από σίδερο. Από σιδερένιες βέργες για την ακρίβεια.



Γεννήθηκε στο Κάλιαρι, το 1984. Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σάσαρι. Κάποια χρόνια έζησε στο Βερολίνο και μετά εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου πλέον ζει και φιλοτεχνεί. Την περίοδο των σπουδών του, βλέποντας ότι σιδερένιοι σκελετοί χρησιμοποιούντο ως βάση για γλυπτά, σκέφτηκε ότι δεν χρειάζεται να καλύπτονται οι σκελετοί αυτοί. Ήταν, από μόνοι τους, γλυπτά!


Ο Φανάρι χρησιμοποιεί τις σιδερένιες βέργες ως γραμμές μολυβιού. Κάποιες από τις φιγούρες του είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφανείς: μόνον λίγες «γραμμές» ορίζουν τον όγκο ενός ποδιού, ενός κορμού σώματος, ενώ η περιοχή γύρω από το μάτι ή γύρω από μια πυκνή μπούκλα μαλλιών είναι πιο συμπαγής.


Τα γλυπτά του είναι φιγούρες παιδιών, τρόπαια κυνηγιού, έπιπλα βικτωριανής εποχής. Παρουσίασε, για πρώτη φορά, κάποια από αυτά τα έργα του στην γκαλερί White Noise Gallery, στη Ρώμη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης με την επωνυμία «Ferro» (Σίδερο), το 2016. Καθιερώθηκε.


Ναι, το σίδερο έχει μακρά παράδοση και στη μυθολογία και στο φολκλόρ. Οι σύγχρονες πόλεις, ως επί το πλείστον, είναι κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να προσεγγίσουμε τα έργα του Ρομπέρτο Φανάρι ως μια μεταφορά για τον πολιτισμό του ανθρώπου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δείτε όλες τις εικόνες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου