Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ιταλία: 100.000 με τους μετανάστες στο Μιλάνο, 5.000 στην Ασίζη με τον… Γκρίλο

Αποτέλεσμα εικόνας για «Κανείς δεν είναι παράνομος», φώναξαν 100.000 στο Μιλάνο

«Κανείς δεν είναι παράνομος», φώναξαν 100.000 στο Μιλάνο, ενώ ο Γκρίλο με 5.000 άτομα διεκδίκησε το κοινωνικό εισόδημα στην… Ασίζη.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Εκατό χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες στο Μιλάνο με το σύνθημα «Κανείς δεν είναι παράνομος», με τη μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών να στρέφεται εναντίον του νόμου εναντίον των προσφύγων των υπουργών Μινίτι και Ορλάντο, ενώ ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων προτίμησαν μια πορεία 19 χιλιομέτρων από την Περούτζια στην Ασίζη για να διεκδικήσουν με 5.000 άτομα το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Σάλα και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι απέτυχαν να μετατρέψουν την χθεσινή πορεία σε μια επίδειξη συναίνεσης προς τις πολιτικές τους στα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων στηριζόμενοι στην απέχθεια ενός μεγάλου τμήματος της δημοκρατικής και προοδευτικής Ιταλίας εναντίον των αντιδραστικών και ρατσιστικών παροξυσμών της Λέγκας του Βορρά και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων και εν μέρει του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Γκρίλο.

Η μαζική διαδήλωση υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων μετατράπηκε σε ένα μεγάλο «κατηγορών» εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Μινίτι και του υπουργού Δικαιοσύνης Ορλάντο, που προώθησαν πρόσφατα το νόμο που περιορίζει σημαντικά την αίτηση ασύλου από τους πρόσφυγες. Αργά το απόγευμα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντσι εκδήλωσε της αλληλεγγύη του προς τον Ορλάντο.

Η διοργάνωση της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας ξεκίνησε από το δήμαρχο του Μιλάνο Σάλα και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαγιορίνο, που ήθελαν να αντιγράψουν το παράδειγμα της Βαρκελώνης της Άντα Κολάου και της κινηματικής ισπανικής αριστεράς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη νότιο Ευρώπη Καρλόττα Σάμι, ο ιδρυτή της οργάνωσης Εmergency Τζίνο Στράντα, η πρόεδρος του Arci Φραντσέσκα Κιαβάτσι, η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο, ο γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου εργατών μετάλλου FIOM CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι, οι επικεφαλείς όλων των κομμάτων της ιταλικής Αριστεράς, από τον Στέφανο Φασίνα της Ιταλικής Αριστεράς και τον Μαουρίτσιο Ατσέρμπο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης έως τους Μάρκο Ρεβέλι και Μόνι Οβάντια της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα». Παρευρέθηκε επίσης και η ηγεσία του νέου Κινήματος Δημοκρατικών Προοδευτικών με επικεφαλής τους Ντ'Αλέμα, Μπερσάνι και Σπεράντζα. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζεντολόνι, αντιγράφοντας με τη σειρά του στην πράξη προηγούμενο μήνυμα του πάπα, έγραψε στο twitter ότι «το Μιλάνο είναι ασφαλές και φιλικό» προς τους μετανάστες.

1000 συλλογικότητες με τους μετανάστες

Πάνω από 1000 συλλογικότητες δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να φύγει στην πράξη από το στενό έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος και της δημοτικής του αρχής στο Μιλάνο και να περάσει στον κόσμο και στις οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύης τους στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και απαιτούν από την ιταλική κυβέρνηση να διεκδικήσει πιο δυναμικά στην Ευρώπη το άνοιγμα των συνόρων. 

Οι περισσότεροι σύλλογοι και οργανώσεις είχαν καταδικάσει το μεγάλο μπλόκο της αστυνομίας εναντίον των μεταναστών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνο προ ημερών, όπως και το ρατσιστικό παροξυσμό εναντίον ενός παραβατικού ιταλοτυνησιακής καταγωγής που τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις άνδρες των σωμάτων ασφαλείας λίγες ημέρες αργότερα στο ίδιο σημείο.

Η ρατσιστική δεξιά

Ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι είχε αποκαλέσει όσους θα συμμετείχαν στην χθεσινή διαδήλωση «συνένοχους εγκληματιών». Εναντίον της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας τοποθετήθηκε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτιμώντας ότι «απονομιμοποιήθηκαν τα σώματα ασφαλείας»!

Ο φραγκισκανός… Γκρίλο

Ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων όπως ήταν φυσικό ήταν απόντες από την αντιρατσιστική πρωτοβουλία, δεδομένων πολλών σχολίων εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων από τον ίδιο τον Γκρίλο όσο και από τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του κινήματός του.

Ο Γκρίλο προτίμησε μια πορεία 19 χιλιομέτρων στην Κεντρική Ιταλία, ακλουθώντας τη διαδρομή του ειρηνιστικού κινήματος από την «πόλη της ειρήνης» Περούτζια στην Ασίζη του Αγίου Φραγκίσκου. Διαδρομή που μπορούμε να συγκρίνουμε παραδοσιακά με τις ιστορικές πορείες ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.

Το κίνημα του Γκρίλο ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή έφθασε στις πενήντα χιλιάδες άτομα, αλλά τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν περίπου πέντε χιλιάδες.

Ο Γκρίλο επιτέθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στον Ρέντσι υποστηρίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια, που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στην Ιταλία. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζει ότι το  εισόδημα αυτό θα πρέπει να δοθεί σε 9 εκατομμύρια άτομα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επενδυθούν 2 δισ. σε κέντρα επιμόρφωσης εργαζομένων, που θα στηρίξουν την απασχόληση και την κατανάλωση.

«Εμείς είμαστε οι πραγματικοί φραγκισκανοί», τόνισε ο Γκρίλο, ενώ από το Μιλάνο ο Ρέντσι διακωμωδώντας τις δηλώσεις του Γκρίλο εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στους «φραγκισκανούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου