Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Βενετία: Ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε στην γερμανίδα Άνε Ίμχοφ

Οι νικητές και 10 εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την μεγάλη έκθεση

Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση του Lorenzo Quinn δεσπόζει στα κανάλια της Βενετίας

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής της 57ης Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μανουέλ Μπόρχα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την επίσημη έναρξη της έκθεσης για το κοινό.

Ο Χρυσός Λέων για την καλύτερη εθνική εκπροσώπηση απονεμήθηκε στο γερμανικό περίπτερο και στην Άνε Ίμχοφ, ενώ η εύφημος μνεία στη βραζιλιάνα Σίντσια Μαρσέλ.

Σύμφωνα με την επιτροπή η Ίμχοφ κατορθώνει με τη «δυναμική και αγχωτικού χαρακτήρα περφόρμανς της να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα κι ερωτηματικά στον θεατή», ενώ οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που εγείρει το έργο της, δίνουν μία σαφή απάντηση για την όποια διερώτηση σχετικά με τη φύση των «αντικειμένων, των εικόνων, των σωμάτων και των ήχων».  

Η ίδια «αινιγματική κι εκτός ισορροπίας σχέση με τον χώρο» στο έργο της Μαρσέλ ώθησε και την επιτροπή να της δώσει την εύφημη μνεία.

Ο Χρυσός Λέων για τον καλύτερο καλλιτέχνη της έκθεσης Viva Arte Viva, που φιλοξενείται στον χώρο του Αρσενάλε κι επιμελείται από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Κατρίν Μασέλ απονεμήθηκε στον Φραντς Έρχαρντ Βάλτερ από τη Γερμανία, ενώ το βραβείο για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη στον Χασάν Καν από την Αίγυπτο.

Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση του Βάλτερ ήταν ότι το έργο του συνταιριάζει με έξοχο τρόπο τα υλικά, τις μορφές, την υφή τους, αποτελεί συνάμα μία περφόρμανς κι ένα γλυπτό και εμπλέκει ενεργά και τον θεατή στη σύνθεσή του. Την ίδια σχέση που δημιουργείται με τον θεατή μέσα από τη φωνή, τον ήχο και τον ορίζοντα, εκτίμησε η επιτροπή για να βραβεύσει με την εύφημο μνεία και τον Καν.

Επίσης η επιτροπή αποφάσισε να δώσει δύο ειδικές εύφημες μνείες στους εξής καλλιτέχνες, στον Αμερικανό Τσαρλς Άτλας και στον Κοσοβάρο Πέτριτ Χαλιλάι, ενώ το βραβείο για το σύνολο του έργου της, κατόπιν εισήγησης της Μασέλ απονεμήθηκε στην Καρολί Σνίμαν από τις ΗΠΑ

Το γερμανικό περίπτερο με την περφόρμανς της Άνε Ίμχοφ,
Το γερμανικό περίπτερο με την περφόρμανς της Άνε Ίμχοφ

Φωτογραφία: Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση του Lorenzo Quinn δεσπόζει στα κανάλια της Βενετίας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ:
http://www.lifo.gr/now/culture/144629


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου