Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Εμανουέλ Μακρόν της Ιταλίας θέλει να γίνει ο Ρέντζι

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρέντσι

Είναι και πάλι παρών. Ο Ρέντζι πήρε για άλλη μια φορά τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος με φιλοδοξίες να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Λίγο δύσκολο για την ώρα. Το κόμμα του είναι διασπασμένο.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Ο Ματέο Ρέντσι εξελέγη και πάλι γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με πάνω από το 71% των ψήφων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο δεν ξεπέρασε το 22%, ενώ ο αριστερός υποψήφιος Μικέλε Εμιλιάνο σταμάτησε στο 8%. Η προσέλευση στο ανοικτό αυτό συνέδριο ήταν υψηλή, σίγουρα πέρα από τις προσδοκίες: άγγιξε τα δυο εκατομμύρια πολιτών παρά το ότι πολλοί Iταλοί είχαν φύγει από τις πόλεις από την Παρασκευή λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Ερωτήσεις επί ερωτήσεων

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Ρέντσι; "Θα είμαστε ενωμένοι, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, με αλληλεγγύη", τονίζει. Ζητά επίσης να δημιουργηθεί μια μεγάλη, "κοινωνική συμμαχία" με εθελοντές, με συνδέσμους και με τους πολίτες των πιο φτωχών περιοχών της χώρας. Ένας Ρέντσι, δηλαδή, ο οποίος προσπαθεί να δώσει έμφαση στην συλλογικότητα και να προβάλει ένα πιο ταπεινό προφίλ. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: ο Ρέντζι θα πιέσει για να γίνουν πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο όπως ζητούν πολλοί συνεργάτες του; Ο Πάολο Τζεντιλόνι, από αύριο, θα πρέπει να θεωρεί ότι η πρωθυπουργική του θητεία μπορεί να λήξει οποιαδήποτε στιγμή; Αλλά εκείνο που μεγάλο μέρος των προοδευτικών ψηφοφόρων θα ήθελε να καταλάβει, αφορά κυρίως στη μελλοντική πολιτική γραμμή του κόμματος: οι "Δημοκρατικοί" θα συμμαχήσουν μετά τις εκλογές με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα απορρίψουν κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά;

Νεοφιλελεύθερος, αλλά χωρίς... γραβάτα

Προς το παρόν, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός κάνει ότι μπορεί για να δείξει ότι είναι ο Εμανουέλ Μακρόν της Ιταλίας, και ότι ο γάλλος υποψήφιος εμπνεύστηκε από το πρόγραμμά του, κυρίως σε ότι αφορά τους νέους. Επιρροές και εμπνεύσεις. Σχεδόν σε όλη την εκστρατεία του για τις εκλογές αυτές, άλλωστε, ο Ματέο εμφανίσθηκε χωρίς γραβάτα. Αλλά με σταθερή, κεντρώα πορεία πλεύσης. Αλλά άλλο προεκλογική εκστρατεία κι άλλο η ανώμαλη προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στο ευρωφοβικό Κίνημα των 5 αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο. Η διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος έχει βλάψει την παράταξη. Η δεξιά πτέρυγα επικρίνει το ηγετικό ύφος του Ρέντσι και τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις του.

Πάντως ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία έσπευσε να τον συγχαρεί. "Χρειαζόμαστε μιαν Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ενότητας εναντίον του λαϊκισμού και του εθνικισμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη 

Πηγή: Deutsche Welle



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου