Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ματωμένη πρωτομαγιά σε Γαλλία και Ιταλία - Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών


Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο Παρίσι, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κουκουλοφόροι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Η πορεία, την οποία οργάνωσαν τέσσερα συνδικάτα με το σύνθημα "Κατά της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που τρέφει την ακροδεξιά" αναγκάστηκε να σταματήσει πολλές φορές. Οι νεαροί, στο περιθώριό της, προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό ρίχνοντας αυτοσχέδιες βόμβες και διάφορα αντικείμενα που έβρισκαν επί τόπου εναντίον των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.
Συγκρούσεις αστυνομικών με ακροαριστερούς και αναρχικούς διαδηλωτές σημειώθηκαν και στο Τορίνο της Ιταλίας, λίγο πριν την εκδήλωση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές ήθελαν να φτάσουν στην πλατεία όπου είχε οργανωθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τα τρία ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil.
Oι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλοπ, συνεχίζοντας να χτυπούν κάποιους διαδηλωτές και όταν έπεσαν στο έδαφος και δυσκολεύονταν να σηκωθούν, όπως δείχνουν εικόνες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.
Πηγές τις αστυνομίας, παράλληλα, κάνουν γνωστό ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να παρεκκλίνουν από την πορεία που είχε προσυμφωνηθεί, και ότι ένα μικρό μέρος απ' αυτούς κρατούσε ξύλινα μπαστούνια. Τελικά, μπόρεσαν να εισέλθουν στην πλατεία Σαν Κάρλο όπου είχε οργανωθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγίας, όταν, όμως, οι εκπρόσωποι των κύριων συνδικάτων της χώρας είχαν πλέον ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις τους.

Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου