Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί ο Brunello Cucinelli είναι ο εργοδότης που όλοι θα θέλαμε να έχουμε

O Iταλός σχεδιαστής αμφισβητεί την εξουσία και είναι ένα ευγενικό αφεντικό που κοιτάζει πάντοτε τα αστέρια.

Γιατί ο Brunello Cucinelli είναι ο εργοδότης που όλοι θα θέλαμε να έχουμε - ΚΑΡΙΕΡΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Brunello Cucinelli έχει καταφέρει να χτίσει ένα από τα σημαντικότερα fashion brands του πλανήτη. 

Μεγάλωσε στην Ιταλία με αρκετές δυσκολίες, όπως το γεγονός πως στο σπίτι του δεν είχαν νερό, παράτησε τις σπουδές μηχανολογίας για να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία και κατέληξε να φτιάχνει πουλόβερ από κασμίρι. 

Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πιο καλοντυμένους άντρες που υπάρχουν εκεί έξω και δωρίζει το 20% των κερδών της εταιρείας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
  
G.C. & A.G.: Κάποτε είπες πως βασίζεσαι πάρα πολύ «στη δεξιοτεχνία, την ποιότητα και ευτυχώς τη δημιουργικότητα». Υπάρχουν στιγμές που έχεις αμφιβολίες για τη δημιουργικότητά σου;

B.C.: Όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου, δεν είχα καθόλου λεφτά. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που δε θα πήγαινε χαμένο, ήθελα να γίνω ένας προστάτης της δημιουργίας. Πολλές φορές το budget είναι αυτό που καθορίζει τη δημιουργικότητα. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος ποιο θα είναι αυτό. Όπως, για παράδειγμα, ένας συγγραφέας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα είναι δημιουργικός την επόμενη μέρα. Πάντα κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη δημιουργία.

G.C. & A.G.: Ποια είναι η συμβουλή που ακολουθείς ή θα έδινες πάνω σ’ αυτό;

B.C.: Πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Να σκεφτόμαστε, να ηρεμούμε, να επουλώνουμε τις πληγές μας. Χρειάζεται χρόνος γι’ αυτά. Θέλω οι υπάλληλοί μου να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες, αλλά όχι παραπάνω από αυτές. Δε θέλω να κλέψω μέρος της ψυχής και της ζωής τους. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη ζωή. Στην εταιρεία μου ξεκινάμε να δουλεύουμε στις 8:00 και σταματάμε αυστηρά στις 17:30. Απαγορεύεται να απαντάμε σε e-mails τα Σαββατοκύριακα ή το βράδυ. Νομίζω πως το πρωί όλοι είναι πιο δημιουργικοί. Ένας άνθρωπος άλλωστε μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένος μόλις πέντε ώρες την ημέρα, όχι παραπάνω.

G.C. & A.G.: Ποια ήταν η έμπνευση για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου;


B.C.: Το μεγάλο όνειρο της ζωής μου ήταν να συμβάλλω στην ηθική και την οικονομική αξιοπρέπεια όλων εκείνων με τους οποίους θα συνεργαζόμουν. Προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Από την επαρχία μετακομίσαμε κοντά στην πόλη όταν ο πατέρας μου έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο. Τον θυμάμαι να γυρίζει στο σπίτι και να λέει: «Τι έχω κάνει λάθος για να αξίζω τέτοιον εξευτελισμό;». Τότε, στα 16 μου, είπα πως θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε τόσο εγώ όσο και εκείνοι που είναι δίπλα μου να ζουν αξιοπρεπώς.

G.C. & A.G.: Τι σημαίνει για σένα αξιοπρέπεια στην εργασία;

B.C.: Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό η αξιοπρέπεια να είναι μέρος της εργασίας. Αυτό σημαίνει πως κάθε ανθρώπινο ον, όποια δουλειά κι αν κάνει, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τα κέρδη της εταιρείας. Αν αυτή πηγαίνει καλά, πρέπει ο καθένας που έχει συμβάλει να ανταμειφθεί με κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έχει συμφωνηθεί εξαρχής. Το κέρδος πρέπει να συμβαδίζει με την ευημερία των ανθρώπων. 

G.C. & A.G.: Ποια είναι η φιλοσοφία σου σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους;

B.C.: Πέρασα 10 χρόνια της ζωής μου δουλεύοντας σε ένα καφέ. Ένα βράδυ άκουσα κάποιους φοιτητές να μιλούν για τον Immanuel Kant. Μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα άκουσα και άρχισα να αναζητώ βιβλία. Χωρίς υπερβολή, αυτό μου άλλαξε τη ζωή. Είδα τα πράγματα με περισσότερη αξιοπρέπεια, σεβασμό και κριτική σκέψη. Μέχρι τότε ζούσα όλη μου τη ζωή φοβισμένος εξαιτίας όσων είχε περάσει ο πατέρας μου. Όπως έλεγε και ο Baruch Spinoza το 17ο αιώνα, «ήρθαμε σ’ αυτό τον κόσμο για να μάθουμε πράγματα». Κι αυτό ακριβώς επιδιώκω: να μάθω. Ούτε να κρίνω ούτε να καταδικάσω. Προσπαθώ να ακούω τους ανθρώπους και να απορροφώ πράγματα από αυτούς.

G.C. & A.G.: Βλέπουμε δυστυχώς πως οι περισσότεροι εργοδότες δε δείχνουν αυτού του είδους το σεβασμό προς τους εργαζομένους τους. Πώς θα συμβούλευες τους νέους να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο;

B.C.: Στην εταιρεία μου περίπου 1.000 από τους 1.700 υπαλλήλους είναι κάτω των 30 ετών. Εκτός από αφεντικό, νιώθω και πατέρας τους. Σκοπός δεν είναι να τους εμπνεύσω το φόβο, αλλά την ελπίδα. Ως νέοι που είναι πρέπει να αντιδρούν, να μη δέχονται χωρίς κουβέντα ό,τι τους κρατά πίσω ή τους καταπιέζει. Πρέπει να είναι ευγενικοί και να έχουν τρόπους, αλλά και να γνωρίζουν πώς να αντισταθούν όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες και οι καταστάσεις. Παρότι έζησα και ζω ως Ιταλός, σκέφτομαι καμιά φορά όπως οι αρχαίοι Έλληνες, που υποστήριζαν πως πρέπει να παραδώσεις κάτι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το παρέλαβες. Έτσι και οι νέοι θα πρέπει να προσπαθούν να είναι κάθε μέρα έστω και λίγο καλύτεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη.
  
G.C. & A.G.: Ο χώρος της μόδας βασίζεται πολύ στο image. Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις;

B.C.: O κόσμος του Ίντερνετ συνηθίζει να ενισχύει και να γιγαντώνει πρόσωπα και καταστάσεις. Αυτό πιστεύω πως όλοι πρέπει να το χειριστούμε καλύτερα. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να σε βλέπω παντού, καθημερινά. Ούτε να ακούω κάθε μέρα όλα όσα λες. Αντίθετα, αν ακούω κάτι από σένα σπανιότερα, ας πούμε κάθε 20 μέρες, αυτό αυτομάτως γίνεται πιο γοητευτικό και συναρπαστικό. Ο σπουδαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος έλεγε να σκέφτεσαι σαν να είναι η τελευταία μέρα σου στη Γη, αλλά να κάνεις σχέδια σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα.

Η συνέντευξη του Brunello Cucinelli δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Ιανουαρίου 2018 του περιοδικού Esquire.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου