Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Rafael Sabatini: Σκαραμούς (Scaramouche)

 Αποτέλεσμα εικόνας για SCARAMOUCHE Rafael Sabatini

Ο “Σκαραμούς” του Άγγλο-ιταλού Rafael Sabatini (1875-1950) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα στο ιστορικό πλαίσιο της Γαλλίας, λίγο πριν την Επανάσταση του 1789.

Γιώργος Βλάχος, 20/08/2016

Γράφτηκε το 1921 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δυο φορές. Την πρώτη το 1922 με τον Ραμόν Νοβάρο και τη δεύτερη το 1952 με τον Στιούαρτ Γκρέιντζερ στον επώνυμο ρόλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Rafael Sabatini
Rafael Sabatini

Σαν μυθιστόρημα, παρόλο που ανήκει στο είδος του ρομαντικού μυθιστορήματος με ηρωικές μονομαχίες και έρωτες, έχει ακόμα μια διάσταση, που το κάνει να ξεφεύγει από τον καθαρά λαϊκής λογοτεχνίας χαρακτήρα του. Το “πρόσχημα” του ιστορικού του πλαισίου, τού προσθέτει στοιχεία αναφορών και σχολίων πολιτικής διάστασης.

Ο ήρωάς του, ο νεαρός δικηγόρος Αντρέ Μορώ, αν και κινείται στους χώρους της αριστοκρατίας, είναι εμποτισμένος με τις ιδέες του δημοκρατικού τριπτύχου “Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη” έχοντας διασυνδέσεις με τους “Sans-culottes”, ενώ ο μεγάλος του αντίπαλος, ο μαρκήσιος Ντε Λα Τουρ ντ’ Αζύρ, ένας σαδιστής και δολοφόνος, είναι από τους πλέον επιφανείς γόνους της γαλλικής αριστοκρατίας ευνοούμενος της βασίλισσας Μαρίας-Αντουανέτας.

Ο Μορώ, βλέποντας να δολοφονεί εν ψυχρώ, σε μονομαχία που είχε προκαλέσει, τον αδελφικό του φίλο Φιλίπ, ορκίστηκε να τον εκδικηθεί, σκοτώνοντάς τον με τον ίδιο τρόπο. Σε μονομαχία! Προηγουμένως, όμως, θα έπρεπε να πάρει μαθήματα ξιφομαχίας προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο του ανίκητου ξιφομάχου Ντε Λα Τουρ. Ωστόσο, ο μαρκήσιος τον καταδιώκει κι ο Μορώ αναγκάζεται να κρυφτεί στο θίασο ενός περιοδεύοντος θεατρικού μπουλουκιού παίρνοντας τον τυποποιημένο μπουφονικό ρόλο του “Σκαραμούς” (κάτι σαν τον Αρλεκίνο της Commedia dell’ Arte). Καλύπτοντας το πρόσωπό του πίσω από μια αστεία μάσκα αναδεικνύεται σε μεγάλο ταλέντο κωμικού χαρακτήρα και οδηγεί το μπουλούκι ίσαμε το θέατρο της Κομεντί Φρανσέζ! Στο μεταξύ παίρνει κρυφά μαθήματα ξιφομαχίας από τον ίδιο τον δάσκαλο του Ντε Λα Τουρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για scaramouche film
Σκαραμούς, ο Εκδικητής (1952)

Τις δυο γυναίκες, που ανάμεσά τους αμφιταλαντεύεται ερωτικά ο Αντρέ Μορώ, τις υποδύονται στην ταινία η Έλινορ Πάρκερ και η Τζάνετ Λη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου