Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτή των Επτά ψαριών στην Ιταλία (24/12)

Η Γιορτή των Επτά Ιχθύων είναι μέρος της Ιταλο-Αμερικανικής γιορτής της Παραμονής των Χριστουγέννων, παρόλο που δεν λέγεται με αυτό το όνομα στην Ιταλία και δεν είναι μια "γιορτή" με τη στενή έννοια του «διακοπών», αλλά ένα μεγάλο γεύμα. Για να κυριολεκτήσουμε, την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια αγρυπνία - νηστεία. Η αφθονία των θαλασσινών αντανακλά την παράδοση της αποχής από το κόκκινο κρέας μέχρι την πραγματική γιορτή της ίδιας ημέρας των Χριστουγέννων.

Σήμερα, είναι ένα γεύμα που συνήθως αποτελείται από επτά διαφορετικά πιάτα με θαλασσινά. Προέρχεται, όμως, από τη Νότια Ιταλία, όπου είναι γνωστό απλά ως Αγρυπνία (La Vigilia). Αυτή η γιορτή τιμά την αναμονή, την Vigilia Di Natale, για τη γέννηση μεσάνυχτα του μωρού Ιησού.
Η μακρά παράδοση της κατανάλωσης θαλασσινών την παραμονή των Χριστουγέννων χρονολογείται από την Ρωμαιοκαθολική παράδοση της αποχής.
Σε αυτή την περίπτωση οι πιστοί, απήχαν από την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων - κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και (στη Λατινική Εκκλησία) Σάββατα, καθώς και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και την παραμονή των συγκεκριμένων άγιων ημερών. 
Δεν είναι σαφές πότε ο όρος «Γιορτή των Επτά Ψάρια" διαδόθηκε. Το γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει στην πραγματικότητα επτά, οκτώ, εννέα ή ακόμα και ειδικά ψάρια που θεωρούνται παραδοσιακά. Ωστόσο, ορισμένες ιταλικές-αμερικανικές οικογένειες γιορτάζουν με εννέα, έντεκα ή δεκατρία διαφορετικά πιάτα με θαλασσινά.
 "Επτά" ψάρια ως παγιωμένη έννοια είναι άγνωστη στην ίδια την Ιταλία. 
Συμβολισμός
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για το τι είναι ο αριθμός «7» αντιπροσωπεύει. Επτά είναι το πιο επαναλαμβανόμενος αριθμός στην Αγία Γραφή και εμφανίζεται πάνω από 700 φορές.
Μια δημοφιλής θεωρία είναι ο αριθμός αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση, όπως φαίνεται στη Γένεση 2: 2: ". Με την έβδομη ημέρα ο Θεός ολοκλήρωσε το έργο που είχε κάνει.Έτσι την έβδομη ημέρα αναπαύθηκε από όλα τα έργα του".
Κατά τη διάρκεια της γιορτής των επτά ψαριών, οι συμμετέχοντες γιορτάζουν την ολοκλήρωση της υπόσχεσης του Θεού για τον ερχομό του Μεσία.
Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν: ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει τα επτά Μυστήρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ή αντιπροσωπεύει τους επτά λόφους της Ρώμης, που περιβάλλουν την πόλη. 
just4man.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου