Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Προς έγκριση το ανανεωμένο συμβόλαιο Κυβέρνησης-ΕΝΙ

Σημαντικές περιφερειακές προεκτάσεις διαβλέπει η κυβέρνηση, από την επικείμενη διετή επέκταση της άδειας έρευνας και εξερεύνησης που κατέχει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα στην Προεδρική Εξοχική Κατοικία στο Τρόοδος, τίθεται προς έγκριση το ανανεωμένο συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης και ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ για έρευνες εντός των τεμαχίων Δύο, Τρία και Εννέα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με τη διετή επέκτασης της συμφωνίας, δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο σε ένα μήνα τους σχεδιασμούς για νέο γεωτρητικό έργο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΑ ότι η επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2017. 

"Η εταιρεία ΕΝΙ, επιχειρεί να καταστεί ο κύριος ενεργειακός παίκτης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η έγκριση του ανανεωμένου συμβολαίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμάται ότι θα φέρει την εταιρεία πιο κοντά στο συγκεκριμένο στόχο, ενώ η Κύπρος αναμένεται να επωφεληθεί από ενδεχόμενες συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με γειτονικές χώρες. Η πρόσφατη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, μετά και την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ".

Η διαδικασία νομοτεχνικής επεξεργασίας των εγγράφων έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και οι σχετικοί φάκελοι έχουν ήδη αποσταλεί στα στελέχη της ιταλικής εταιρείας, που έχουν απαντήσει θετικά για το περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης και ΕΝΙ, λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.


ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου