Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία και Ιταλία κυριαρχούν στην αγορά ελαιολάδου της Ολλανδίας

Tο 2014 από την Ελλάδα εξήχθησαν στην Ολλανδία μόλις 131 τόνοι παρθένου ελαιολάδου, την στιγμή που από την Ισπανία εξήχθησαν 6.378 τόνοι και από την Ιταλία 2.169 τόνοι.


Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η διατροφή των κατοίκων της Ολλανδίας (που από τον Ιανουάριο του 2016 αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ) δεν περιελάμβανε ως βασικό στοιχείο της το ελαιόλαδο, καθώς ήταν πλούσια σε φυτικά λίπη και έλαια, με συνέπεια την περιορισμένη κατανάλωση ελαιολάδου. Ωστόσο, σταδιακά, οι καταναλωτικές συνήθειες των Ολλανδών άρχισαν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται σε ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής. Ως αποτέλεσμα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου στην Ολλανδία ανήλθε από έναν 1 τόνο το 1990 σε 14,8 τόνους το 2013. Οι εισαγωγές ελαιόλαδου είναι επίσης αυξητικές και ακολουθούνε παράλληλη πορεία με τις καταναλωτικές συνήθειες της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, το 2014 από την Ελλάδα εξήχθησαν στην Ολλανδία μόλις 131 τόνοι παρθένου ελαιολάδου, την στιγμή που από την Ισπανία εξήχθησαν 6.378 τόνοι και από την Ιταλία 2.169 τόνοι.
Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς συσκευασμένου ελαιολάδου (ιδιωτικής και μη ετικέτας) στις ολλανδικές υπεραγορές κατέχει η Ισπανία. Ενδεικτικά, στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ, όπως Albert Heijn και Dirk van de Broek, τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας (με την επωνυμία των σούπερ μάρκετ) προέρχονται από την Ισπανία, ενώ ακολουθούν επώνυμα ελαιόλαδα, όπως το Bertolli (Uniliver) από την Ιταλία και το Carbonell από την Ισπανία.
Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Χάγη, οι πλέον διαδεδομένες συσκευασίες είναι το γυάλινο μπουκάλι του 1 λίτρου, των 500 ml και των 250 ml. Ωστόσο στην ολλανδική αγορά και ιδιαίτερα στη χονδρική πώληση κυκλοφορούν και συσκευασίες των 2 λίτρων και των 750 ml.
Η λιανική τιμή πώλησης του ελαιολάδου ποικίλει ανάλογα με τη συσκευασία και τον χώρο πώλησης. Στις μεγάλες υπεραγορές, η τιμή πώλησης του συσκευασμένου (απλού) ελαιόλαδου κυμαίνεται από 2- 3 ευρώ για τα 500 ml, ενώ αυτή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (που ενδιαφέρει και τη χώρα μας) κυμαίνεται από 2,5 έως 4 ευρώ τα 500 ml. Στα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης τροφίμων (delicatessen) η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη, ενώ στις λαϊκές αγορές, όπου πωλείται και χύμα ελαιόλαδο είναι χαμηλότερη.
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου