Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ιταλική δυσφορία...

Oπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Γκότσι χάθηκαν στην εορταστική ειδησεογραφία της παραμονής των Χριστουγέννων. Ο Ιταλός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του Ρέντσι άστραψε και βρόντηξε κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου αλλά και του Παρισιού! Για να παραφράσουμε τον τίτλο της γνωστής ταινίας του Γούντι Αλεν είπε όλα όσα στον Νότο σκέφτονται για την Κρίση στην Ευρωζώνη και δεν τολμούν να εκφέρουν δημόσια.
O υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκότζι.


Η Ρώμη επιτίθεται ανοικτά κατά του διδύμου Ντομπρόφσκις-Μοσκοβισί και ζητά ξεκάθαρες πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τη στάση της Κομισιόν από το Προσφυγικό, τις διασώσεις τραπεζών, μέχρι τις κρατικές επιδοτήσεις στη Χαλυβουργία και συνολικά τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν διστάζει να απειλήσει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Γκότσι καλεί τη Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της για να μην επιδεινωθεί η συγκυρία στην Ευρωζώνη, αλλά και εξαπολύει σκληρή επίθεση στη Γαλλία του Ολάντ, καθώς η στήριξη του Παρισιού στην αμφισβήτηση της λιτότητας είναι ρητορική που δεν μεταφράζεται σε πράξεις και ασκείται στο παρασκήνιο και όχι δημόσια.
Τα παραπάνω είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι και λόγω της επιδείνωσης της εσωτερικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας, και λόγω των μηνυμάτων που έρχονται από Πορτογαλία και Ισπανία αλλά κυρίως λόγω της αδράνειας της Γαλλίας που μοιάζει βραχυκυκλωμένη μετά την πρωτιά της Λεπέν, η Ρώμη προειδοποιεί και μάλιστα την παραμονή των Χριστουγέννων ότι περνά σε ανοικτή ανταρσία κατά των πολιτικών λιτότητας του Βερολίνου. Και όχι μόνον καθώς στην πράξη επικαλούμενη τη γαλλική απουσία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στον Νότο της Ευρωζώνης σε μια στιγμή πολιτικών ανακατατάξεων στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Είναι προφανές ότι ο Ρέντσι, ο οποίος τον Μάρτιο του 2014 ανέτρεψε τον προκάτοχό του Λέτα υποσχόμενος τόλμη και ανάληψη του πολιτικού κόστους των περικοπών και διαρθρωτικών αλλαγών βλέπει να εξαντλείται η δυναμική του και αντίθετα να δένει μέρα με τη μέρα το ετερόκλητο εθνικολαϊκό ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, της Λέγκας του Βορρά του Σαλβίνι και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Τι θα κάνει η Γαλλία μπροστά στην απειλή ανταρσίας κατά της λιτότητας από την Ιταλία; Θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών - Βερολίνου ή θα διατυπώσει και αυτή, με τη σειρά της, μια συνολική αμφισβήτηση της λιτότητας και αν ναι με ποια εναλλακτική πρόταση;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου