Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Επιχειρήσεις-κατανάλωση «ανεβάζουν στροφές» σε Ευρωπαϊκό Νότο. Καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα για την οικονομία

Οι προσλήψεις προσωπικού στα ισπανικά εμπορικά καταστήματα έφθασαν σε προ-κρίσεως επίπεδα. Το ηθικό των Ιταλών επιχειρηματιών ανακάμπτει μήνα με το μήνα. Ξεπερνά η Νότια Ευρώπη την κρίση; Εισέρχεται κι αυτή σε «ενάρετο» οικονομικό κύκλο; Γυρίζει, δηλαδή, επιτέλους ο τροχός;


Χριστουγεννιάτικη εμπιστοσύνη


Την Τρίτη ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία και για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, την ιταλική - η ισπανική οικονομία είναι η τέταρτη. Πρόκειται για την καταγραφείσα αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, στην οποία ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη (0,2% το τρίτο τρίμηνο).


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ISTAT, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 107,1 από το 105,8 που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα σύνθετο δείκτη που καταγράφει το ηθικό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, των λιανικών πωλήσεων, των κατασκευών και των υπηρεσιών.


Υψηλό ηθικό των επιχειρηματιών στην Ιταλία (και σε οποιαδήποτε χώρα) σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες προσλήψεις προσωπικού λόγω προσδοκιών διεύρυνσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.  

Η ISTAT ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη και στοιχεία για το ηθικό των Ιταλών καταναλωτών. Εδώ κατεγράφη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 117,6 το Νοέμβριο από το 118,4 που ήταν τον Οκτώβριο. Παρά ταύτα, ο δείκτης σταθεροποιήθηκε σε σημείο υψηλότερο των προσδοκιών της αγοράς. Και, εν πάση περιπτώσει, τόσο σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική, κάθε τιμή πάνω από το 100 υποδηλώνει ηθικό υψηλό, ενώ κάθε τιμή κάτω από το 100 υποδηλώνει χαμηλό ηθικό και προοιωνίζεται για το εγγύς μέλλον μείωση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων αντιστοίχως.


Το γεγονός είναι πάντως, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ότι τα εφετινά Χριστούγεννα είναι σαφώς καλύτερα για τις επιχειρήσεις, την αγορά αλλά και τους πολίτες εν γένει της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για δύο χώρες του «ευρωπαϊκού Νότου» πολυδυσφημισμένες από τους λαϊκιστές του «ενάρετου Βορρά», δυο χώρες που βίωσαν με οδύνη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και θεωρούνταν, άλλωστε, ως οι πρώτες υποψήφιες για να παρασυρθούν κι αυτές αν έπεφτε, το αλησμόνητο 2015, το ελληνικό πιόνι του ευρωπαϊκού ντόμινο.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ:
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου