Σε νέα τροχιά μετά την ανακήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέου αγοραστή μπαίνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τους Ιταλούς της Ferrovie dello Stato (FS) να έχουν διαμηνύσει ότι έχουν εξασφαλίσει έως και 1 δισ. για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη των επιβατικών μεταφορών.
Αύριο θα προκηρυχθεί, πιθανότατα, ο διαγωνισμός για την εξαγορά του 100% της ΕΕΣΣΤΥ με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου η μεταβίβαση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ να συμπέσει.
Σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας υπεραμύνθηκε του τιμήματος των 45 εκατ. για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ποσό αυτό υπερέβη τις προβλέψεις των δύο ανεξάρτητων εκτιμητών (περί τα 40,5 εκατ. ευρώ) και παρότι ακούγεται μικρό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Όπως διευκρίνισε, οι ανεξάρτητοι εκτιμητές είχαν αποτιμήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα 40,5 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, υπό προϋποθέσεις, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο θα ολοκληρωθεί το 2018 και ότι η εταιρεία θα διεξάγει εύρυθμα το επιβατικό και εμπορευματικό έργο.
«Δεν πουλήσαμε ούτε βαγόνια ούτε γραμμές ούτε ακίνητα. Πουλήσαμε το δικαίωμα της εταιρείας να χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η FS θα δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη των επιβατικών και όχι μόνο των εμπορευματικών μεταφορών, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
Αποτροπή ζημιάς
Αν δεν ιδιωτικοποιούνταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τότε θα εφαρμοζόταν αναγκαστικά η απόφαση της Κομισιόν που προέβλεπε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να επιστρέψει στο Δημόσιο περί τα 750 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Θα πήγαινε δηλαδή σε λύση και εκκαθάριση, ενώ οι εργαζόμενοι θα απολύονταν. Ακόμη δε και αν συστήνονταν νέες εταιρείες και προτιμούνταν οι ίδιοι εργαζόμενοι, οι προσλήψεις αυτές θα γίνονταν από μηδενική βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν η προϋπηρεσία και τα χρόνια εργασίας.
«Μαζί με την αποτροπή της ζημιάς από την απόφαση της Κομισιόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, «το συνολικό όφελος φτάνει κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για τη σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με τους εμπορικούς δρόμους που θα οδηγούν στην καρδιά της Ευρώπης μέσω των Διευρωπαϊκών Δικτύων».
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμάται ότι θα περάσει στον έλεγχο της FS έως τα τέλη του έτους με τον φάκελο να έχει ήδη κατατεθεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησε ότι στον διαγωνισμό της ΕΕΣΣΤΥ πλέον μεγάλο φαβορί φαντάζουν οι Ιταλοί της FS.
Ενοικίαση τρένων
Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν κατέχει τρένα, γραμμές, γέφυρες κ.ο.κ., αλλά νοικιάζει τα τρένα από τη ΓΑΙΟΣΕ και τη χρήση των γραμμών από τον ΟΣΕ και καταβάλλει τέλη χρήσης.
Από το 2017 που θα απελευθερωθούν οι μεταφορές, θα μπορεί κάθε εταιρεία να δρομολογήσει τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, καταβάλλοντας το ανάλογο τέλος χρήσης στον ΟΣΕ, ενώ, όπως είναι γνωστό, ήδη έχουν αδειοδοτηθεί δύο ιδιωτικές εταιρείες από την αρμόδια αρχή (ΡΑΣ) για εμπορευματικές μεταφορές.
Κινεζικές εταιρείες
Τέλος, μετά το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άφησε ανοικτό ο κ. Πιτσιόρλας να συμμετέχουν σε έργα βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, μέσω του οποίου μεταφέρονται τα φορτία από τον Πειραιά προς την Ευρώπη, κινεζικές εταιρείες. Για το έργο της συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ υφίσταται ενδιαφέρον από την China National Development & Reform Commission.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου