Ο αρχηγός των Κορλεονέζων διέφευγε τη σύλληψη επί 43 ολόκληρα χρόνια.
Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο περιβόητος αρχινονός της ιταλικής Μαφίας, o «capo di tutti capi» (το αφεντικό όλων των αφεντικών), πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων, σε νοσοκομείο του Μιλάνου, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο αρχηγός των Κορλεονέζων, ίσως της πιο ισχυρής και βίαιης «οικογένειας» μαφιόζων στην ιστορία, διέφευγε τη σύλληψη επί 43 ολόκληρα χρόνια. Eχοντας μόνο μία φωτογραφία του από τότε που ήταν 26 χρόνων, η ιταλική αστυνομία εντόπισε τα ίχνη του σε ένα αγροτόσπιτο έξω από το Κορλεόνε το 2006 και ο Προβεντσάνο πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Αυτή η σύλληψη ήταν που σηματοδότησε και την παρακμή της σικελικής Μαφίας.
Tης Ειρήνης Ψυχάρη-tovima.gr
«Οι οργανώσεις της ιταλικής Μαφίας δραστηριοποιούνται από τη Νότια Ιταλία ως την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία» είπε στο «Βήμα» η Αννα Σέρζτι, λέκτορας Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ στη Βρετανία και ειδική στο οργανωμένο έγκλημα. Συνεχίζει η ιταλική Μαφία να είναι ισχυρή σήμερα; τη ρωτήσαμε.
«Στην Ιταλία οι οργανώσεις της Μαφίας έχουν μια νομική και μια κοινωνιολογική διάσταση. Σήμερα ο ποινικός κώδικας αναγνωρίζει την Κόζα Νόστρα στη Σικελία, την Ντραγκέτα στην Καλαβρία και την Καμόρα στη Νάπολι και άλλα μέρη της Καμπανίας ως τις τρεις μεγαλύτερες μαφίες αλλά και άλλες οργανώσεις στην Απουλία ή στην Μπασιλικάτα. Οι τρεις παραδοσιακές οργανώσεις της Μαφίας έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Λομβαρδία, το Μιλάνο, το Πιεμόντε, το Τορίνο, η Λιγουρία, η Εμίλια-Ρομάνια και το Λάτσιο. Στη Ρώμη επίσης οι έρευνες έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη μιας μαφιόζικου τύπου οργάνωσης, της Mafia Capitale, που “γεννήθηκε” στην πόλη. Αν και έχει διασυνδέσεις με τις παραδοσιακές οργανώσεις της Μαφίας, στην πραγματικότητα είναι αυτόνομη, με ξεχωριστή ταυτότητα από εκείνες» μας απάντησε.
Σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση κατά της Μαφίας (DNA), η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση στην Ιταλία σήμερα είναι η Ντραγκέτα. «Με ρίζες στην Καλαβρία, έχει πλέον απλώσει τα δίχτυα της στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Λατινική Αμερική και στην Αυστραλία. Είτε μεταφέρει τις δραστηριότητές της επιδιδόμενη σε διασυνοριακά εγκλήματα είτε τα μέλη της ταξιδεύουν και εγκαθίστανται αλλού αναπαράγοντας τη δομή και τη στρατηγική της οργάνωσης στην Ιταλία. Η Ντραγκέτα έχει μια ενοποιημένη δομή, με ένα συλλογικό όνομα που της προσδίδει κύρος, αλλά αποτελείται από διάφορες φατρίες με αυτόνομη δραστηριότητα η καθεμιά. Ο τρόπος που λειτουργούν στην Ντραγκέτα είναι πρωτότυπος. Η κυριότερη δραστηριότητά τους είναι η κοκαΐνη και εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από το 60%-80% του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό εκπροσώπους και μεσάζοντες. Στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους» εξηγεί η κυρία Σέρζτι.
Σε ποιες άλλες δραστηριότητες, παράνομες και μη, εμπλέκονται οι οργανώσεις της Μαφίας στην Ιταλία; ρωτάμε. «Το ακριβές ερώτημα θα ήταν “σε ποιες δεν εμπλέκεται”. Στις παραδοσιακές περιοχές δράσης τους οι οργανώσεις της Μαφίας εμπλέκονται σε πολλά εγκλήματα. Δραστηριοποιούνται στους εκβιασμούς, στην τοκογλυφία, εκλέγουν πολιτικούς και διεισδύουν στην πολιτική, στον δημόσιο τομέα, υπογράφοντας συμβόλαια και αποσπώντας δημόσιο χρήμα. Η Ντραγκέτα, π.χ., είναι πολύ καλή στο να αποκτά πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τομείς που εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τις συγκοινωνίες» τονίζει.
Και καταλήγει: «Η Mafia Capitale στη Ρώμη έχει καταφέρει να παρεισφρήσει σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης κλείνοντας συμβόλαια που αφορούν τη διαχείριση του Προσφυγικού ή τα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών. Ο κατασκευαστικός τομέας και τα δημόσια έργα συνεχίζουν να αποτελούν μια βασική πηγή εισοδήματος για όλες τις οργανώσεις της Μαφίας. Η Καμόρα εμπλέκεται στη διαχείριση των απορριμμάτων, με μια περιοχή στην Καμπανία να θεωρείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Εκτός από την παρείσφρηση στις νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες, όλες οι οργανώσεις της Μαφίας ασχολούνται και με παράνομες δραστηριότητες. Αυτές είναι τα ναρκωτικά και το ξέπλυμα χρήματος – μέσω επανεπενδύσεων στην επίσημη οικονομία – αλλά και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και η πορνεία. Η Κόζα Νόστρα στο Παλέρμο και η Καμόρα στην Καμπανία έχουν.
Η σικελική Μαφία στην Ιταλία πιστεύεται ότι έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 6,5 δισ. δολαρίων μέσω του ελέγχου δημόσιων και ιδιωτικών συμβολαίων. Οι μαφιόζοι χρησιμοποιούν βία και απειλές για να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους και να κερδίσουν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων στο όνομα των εταιρειών που ελέγχουν. Σπάνια διοικούν οι ίδιοι αυτές τις επιχειρήσεις, όμως παίρνουν μερίδιο από τα κέρδη τους. Εκτιμάται ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το οργανωμένο έγκλημα ευθύνεται για μείωση 20% του ΑΕΠ σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας.
Αυτό ήταν ένα από τα πολλά παρατσούκλια του Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Ενας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην Ιταλία, ο Προβεντσάνο διέφευγε τη σύλληψη από το 1963. Ηταν μόλις το 2006 που η αστυνομία κατάφερε να τον εντοπίσει, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ο Προβεντσάνο απολάμβανε την προστασία υψηλά ιστάμενων προσώπων – ίσως και του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που λέγεται ότι ήδη από τη δεκαετία του 1990 διατηρούσε επαφές με την Κόζα Νόστρα.
Το 1992 ο Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο δικαστής που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγο και τρεις άνδρες της φρουράς του έπειτα από έκρηξη εκατοντάδων κιλών εκρηκτικών τοποθετημένων σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Παλέρμο. Περίπου δύο μήνες αργότερα ο προσωπικός φίλος του Φαλκόνε και επίσης δικαστής που ερευνούσε υποθέσεις της Μαφίας Πάολο Μπορσελίνο δολοφονείται σε μια παρόμοια επίθεση, κοντά στο σπίτι της μητέρας του στο Παλέρμο. Οι δολοφονίες των δύο δικαστών προκάλεσαν την οργή της ιταλικής κοινής γνώμης και οδήγησαν σε κλιμάκωση τις έρευνες εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου