Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

H Iταλία καταργεί την μονιμότητα στο Δημόσιο

H Iταλία καταργεί την μονιμότητα στο Δημόσιο
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που αφορούν τον Δημόσιο Τομέα στη γείτονα χώρα, εμφανίζεται ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο, η ιταλική κυβέρνηση προωθεί τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια, με βασικούς άξονες, σε πρώτη φάση, την κατάργηση της ετήσιας αυτόματης αύξησης των μισθών που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ακολούθως την άρση της μονιμότητας, βάσει αξιολόγησης, η οποία θα προκύπτει με γνώμονα τις ανάγκες του Δημοσίου.

Οι μισθοί των υπαλλήλων δεν θα αυξάνονται αυτομάτως

Εφόσον επιμείνει στον σχεδιασμό του ο Ιταλός πρωθυπουργός και περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη γειτονική χώρα θα υποστούν ολική ανατροπή των εργασιακών τους δεδομένων, ενώ, σύμφωνα με εκτιμητές, θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση της μονιμότητας και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως λόγου χάρη η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με το κόστος λειτουργίας του Κράτους.
Βάσει των αποκαλύψεων που πραγματοποίησε η ιταλική εφημερίδα, οι μισθοί των υπαλλήλων δεν θα αυξάνονται αυτομάτως, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά θα αξιολογούνται και θα παρέχεται αύξηση μόλις στο 20% των εργαζομένων, βάσει των κριτηρίων αποδοτικότητας που θα θεσπιστούν.
Το πλάνο για την άρση της μονιμότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μετάθεσή τους σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ανάγκη από δυναμικό, καθώς και τη διαθεσιμότητά τους με το 80% του μισθού τους, για δύο χρόνια. Εφόσον παρέλθει αυτό το διάστημα και δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση, ο υπάλληλος θα απολύεται, όπως προβλέπεται ήδη βάσει νόμου, ο οποίος εντούτοις, δεν έχει εφαρμοστεί.
Στο βάθος της μεταρρύθμισης, ο στόχος είναι να εξομοιωθούν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνα του ιδιωτικού τομέα. Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη προς συζήτησης και αναμένεται να δοθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του 2017.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου