Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Τελευταίο addio στον Katerin Katerinov , ιταλιανιστή διεθνούς φήμης καθηγητή του πανεπιστημίου της Perugia

O Katerin Katerinov, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων μελετητών της ιταλικής γλώσσας, πέθανε στην Περούτζα, την πόλη που έζησε και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για Ξένους.

Το βιβλίο του «Η ιταλικής γλώσσας για ξένους» - το περίφημο κόκκινο Εγχειρίδιο το οποίο Katerinov έχει συγγράψει μαζί με την Maria Clotilde Boriosi για τον εκδοτικό οίκο Guerra είναι ορόσημο στη μελέτη της ιταλικής γλώσσας για πολλούς ξένους φοιτητές.
Ποιος ήταν ο Katerin Katerinov
Ο Katerin Katerinov γεννήθηκε το 1938 στη Σόφια της Βουλγαρίας, σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο Clemente της Οχρίδας και το 1963, αποκτά πτυχίο στην ιταλική λογοτεχνία. Ξεκινά την μεγάλη πανεπιστημιακή καριέρα ως διδάκτορας της ιταλικής γλώσσας στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια, στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Ιταλίας και της Βουλγαρίας γίνεται λέκτορας της Βουλγαρίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza – καθώς και Πρόεδρος της Φιλολογίας, μια θέση που κατείχε από το 1964 έως 1967. Κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας θα διδάξει επίσης ιστορία και ιταλική γραμματική και ασκήσεις γραμματικής για τις λατινογενείς γλώσσες.

Το 1969 άρχισε να διδάσκει τη ρωσική γλώσσα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζα και το 1972 ολοκλήρωσε το δεύτερο πτυχίο του στη λογοτεχνία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζα, όπου γίνεται ο πρώτος διδάκτορας γραμματικής και συντακτικού, ενώ στη συνέχεια, από το 1980, της ιταλικής για τους ξένους, ενώ στη συνέχεια θα διδάξει Γλωσσολογία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια μέχρι το 2008, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει τιμηθεί από πάρα πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου