Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Άουσβιτς

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Άουσβιτς

Σιωπηλός περπάτησε κάτω από την πύλη με την επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει.» 


Σιωπηλός, με σκυφτό το κεφάλι πέρασε το κατώφλι του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα με αφορμή την «Ημέρα των Νέων».


Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απεικονίζεται σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον ιταλικό Τύπο, σκεπτικός ενώ περνά μόνος του από την πύλη με την επιγραφή «Arbeit Macht Frei» («Η εργασία απελευθερώνει»).


Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα του Ολοκαυτώματος προσευχήθηκε επί περίπου δεκαπέντε λεπτά μπροστά από τις αίθουσες που εκτελούνταν οι φυλακισμένοι με κλειστά τα μάτια. 

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι ο τρίτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πραγματοποιεί προσκύνημα στο σημείο, με τη διαφορά ότι όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica οι προκάτοχοι του, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος που ήταν Πολωνός και ο Πάπας Βενέδικτος που είναι Γερμανός, πραγματοποίησαν δηλώσεις, ενώ ο ίδιος προτίμησε να επισκεφθεί το στρατόπεδο δίχως να αρθρώσει λέξη.

Λίγη ώρα αργότερα συναντήθηκε με έντεκα επιζώντες, τους οποίους αγκάλιασε και φίλησε, συνομιλώντας μαζί τους για λίγο.

Εξάλλου, όπως είχε πει στους ιερείς που τον συνόδευαν δεν επιθυμούσε να μιλήσει, αλλά να προσευχηθεί εκφράζοντας την ελπίδα ο Θεός να του δώσει «το δώρο των δακρύων». 

Στο βιβλίο επισκεπτών, ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας άφησε το παρακάτω μήνυμα: «Κύριε ελέησον. Κύριε συγχώρεσε αυτή την τόση αγριότητα!».


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου